Zanimivosti

Nadležni plevel kot vir vitaminov in rudnin

Z.F.
27. 7. 2019, 19.03
Deli članek:

Tisti, ki ga na vrtu vroče poletno sonce prav nič ne prizadene, je zagotovo plevel, ki se veselo razrašča povsod naokoli. Nič hudega mu ne naredi niti suša, a pletje je nadvse nadležno in povrhu velikokrat neučinkovito. Kaj storiti?

Dreamstime
Namesto da vsakič znova jezno pulite plevel, ga uporabite za pripravo zdravih jedi.

Verjamemo, da vas bo naša ideja precej presenetila, a ko vam bomo razkrili razlog, si boste hitro premislili. Nikar ga več ne pulite in se jezite nad njim, temveč ga preprosto pojejte. S tem boste naredili veliko uslugo svojim vrtninam pa tudi svojemu zdravju, saj je večina plevela izjemno bogata z vitamini in rudninami. Preverite, katerega boste danes nabrali za solato.

Dreamstime
Rogovilček

Rogovilček

Rogovilček zagotovo vsi dobro poznamo, saj se razrašča tako na zelenjavnih kot okrasnih vrtovih ter na njivah. Nadležni plevel z velikimi zelenimi listi in drobnimi belimi cvetovi se bogato razrašča predvsem v poletnih mesecih in ostaja vse do konca poletnih mesecev. Pogosto se zgodi, da celo preraste papriko ali grah, zaradi česar ga ves čas pulimo. A nič več, saj je poln vitaminov, vsebuje pa tudi veliko železa. Uživate lahko mlade poganjke, vršičke, mlade liste in cvetove. Nepogrešljiv je predvsem v solatah, v jutranjih smutijih ali pri svežih kanapejih, kjer ga uporabite kot okras ali okusen dodatek.

Dreamstime
Kurja črevca

Navadna zvezdica ali kurja črevca

Tudi ta plevel je eden bolj zoprnih med vrtičkarji. Navadno zvezdico spoznamo po precej nizki rasti in drobnih cvetovih ter se pogosto razraste v pravo plevelnato preprogo. Velja za precej nadležen plevel, saj se ga je težko znebiti, sicer pa ga lahko uporabite v zdravilne namene. Uživanje svežega je odlična preventiva pred osteoporozo. Vsebuje vitamina A in C, pa tudi kalij in kalcij. Kurja črevca so poznana predvsem po protivnetnih in protibakterijskih lastnostih, zožujejo pore in pomagajo pri razdraženi in srbeči koži. Za solate uporabljamo predvsem mlade nadzemne dele, ki so sladkastega okusa in morda na prvi pogled spominjajo na mlečno koruzo. Dodajte jo solatam, enolončnicam, presnim sokovom ter skutnim namazom. Posušeno uporabite za zdravilni čaj proti kašlju.

Dreamstime
Portulak

Navadni portulak

Portulak je sicer poznan tudi kot tolščak. Po imenu je morda malce manj poznan, a ga hitro prepoznamo po edinstvenem videzu. Je plevel z mesnatimi, ovalnimi in gladkimi listi, debelih stebel, ki poleti zacveti z drobnimi rumenimi cvetovi. Njegov okus je kiselkast, morda malo slan, zato je nepogrešljiv pri pripravi solat, omak pa tudi sirnih namazov. Nekateri ga pripravljajo kot špinačo, njegova posebnost pa je, da poleg vitaminov in mineralov vsebuje tudi maščobne kisline omega 3.