Obstaja kar nekaj preprostih rešitev, s katerimi boste hitro odpravili večje težave, brez nevarnih čistil in pripomočkov. Veliko težav lahko rešite že s kisom, predstavljamo pa tudi trike, pri katerih se bo kot odlično čistilno sredstvo izkazala sol. Presenečeni boste, kako širok je spekter uporabnosti.

Madeži vina

Te sladke nezgode so skoraj del vsakdana in ni se vredno pretirano razburjati zaradi njih. Če se je vino polilo po vaši obleki, namiznem prtu ali morda celo preprogi, uporabite naslednji trik. Madež takoj posujte s soljo in pustite, da sol popije tekočino. Nato oblačilo ali namizni prt dobro stresite, da odstranite sol. Če je madež na preprogi, sol posesajte.

Madeži na kozarcih

So na vaših kozarcih bele lise, bodisi zaradi slabega pomivanja v pomivalnem stroju bodisi zaradi trde vode? So na robovih še vedno madeži šminke? Madeže, ki nastanejo zaradi trde vode, boste hitro odstranili, če boste mlačni vodi dodali žlico soli, obenem pa boste kozarcem povrnili sijaj. Madeži šminke so včasih tako trdovratni, da jih pomivalni stroj ne more odstraniti. Madeže nežno podrgnite s soljo in presenečeni boste, kako preprosto jih bo odstraniti.

Dezinfekcija kuhinjske deske

Kuhinjske deske, sploh lesene, se hitro spremenijo v gojišče bakterij, zato jih moramo neprestano temeljito in redno čistiti. Odlično dezinfekcijsko sredstvo je sestavljeno iz kombinacije limone in soli. Desko najprej temeljito podrgnite z limono, nato pa posujte s soljo. Pustite delovati dobrih 15 minut, nato še enkrat zdrgnite z limono in desko pomijte s toplo vodo in detergentom.

Odstranite trdovratno umazanijo

Če ste zaradi poletne prostodušnosti pozabili na meso v pečici in tako uspeli pripraviti močno preprečen zrezek, obenem pa pridelali trdovratne madeže na pekaču, preizkusite naslednji trik. V pekač ali drugo posodo nalijte nekaj vode in detergenta ter dodajte sol. Pustite delovati vsaj pol ure. Mešanica bo v tem času poskrbela, da se bodo zažgani ostanki jedi zmehčali, vi pa boste pekač očistili precej lažje.