ZAHRBTNA SONČARICA

Ne podcenjujmo sončne pripeke!

T.D.
27. 7. 2019, 19.36
Deli članek:

Ob visokih temperaturah in sončni pripeki se lahko pripeti, da se naše telo pregreje. Čezmerno izpostavljanje glave soncu lahko namreč vodi v toplotni udar.

Dreamstime
Sončarica je lahko zelo nevarno bolezensko stanje, njeni simptomi pa se lahko pojavijo takoj ali v nekaj dneh.

Sončarica nastopi takrat, ko svojo glavo nezavarovano dalj časa izpostavljamo vročemu soncu. Ker je hkrati po navadi tudi celotno telo dolgotrajno izpostavljeno zelo visokim temperaturam in visoki vlažnosti, lahko pride do odpovedi mehanizma za uravnavanje telesne temperature – pravimo, da pride do toplotnega udara. Ker telo ni več sposobno oddajati toplote, se lahko njegova temperatura precej zviša (okrog 40 stopinj) in ogroženi so različni življenjski procesi v organizmu. Če človek ne dobi hitro prave pomoči, lahko celo umre.

Ne spreglejte predstopnje sončarice

Preden nastopi sončarica, pride do vročinske izčrpanosti. Ta nastane zaradi tega, ker telo izgubi veliko vode in soli. Za vročinsko izčrpanost so značilni utrujenost, bleda koža, znojenje, bruhanje ter tudi krči mišic v nogah in rokah. Oseba naj se nemudoma umakne v hladen prostor. Priporočljivo je hlajenje s hladno vodo (prha, obkladki), ne pozabite na uživanje vode po požirkih.

Nevarna sončarica

Sončarica je lahko zelo nevarno bolezensko stanje, njeni simptomi pa se lahko pojavijo takoj ali v nekaj dneh. Bodite pozorni na naslednje znake: pospešeno in plitvo dihanje, pospešen srčni utrip, nezmožnost znojenja, koža je na otip suha in vroča, koža je na začetku pordela, pozneje postane bleda ali vijoličasta, naraščanje telesne temperature na 40 stopinj Celzija ali celo več, glavobol, vrtoglavica, zmedenost, razširjene zenice in mišični krči.

Prva pomoč

40 °C telesne temperature in celo več lahko namerimo pri osebi, ki je utrpela toplotni udar.

Če opazite omenjene znake, je treba hitro ukrepati, najpomembnejše je hitro zniževanje telesne temperature. Bolnik potrebuje bolnišnično zdravljenje, zato poskrbite za hiter prevoz v bolnišnično ustanovo. Prva pomoč, ki jo lahko nudite sami, pa naj zajema namestitev v senčen prostor in hlajenje z vodo (kopanje, obkladki z brisačami). Noge naj bodo dvignjene, skrbite za hlajenje glave in vratu. Masaža rok in nog bo spodbudila kroženje krvi. Bolnik ne sme zaužiti zdravil za zniževanje telesne temperature!

Najobčutljivejši so majhni otroci

Pri dojenčkih in malčkih uravnavanje telesne temperature ni tako učinkovito kot pri odraslih, velikokrat »pozabijo« dovolj piti, tako da vnos potrebne tekočine ni zadosten. Med bolj izpostavljene spadajo tudi starejši ljudje, srčni bolniki, bolniki s presnovnimi obolenji (sladkorna bolezen), alkoholiki in drugi.