Hitre rešitve

Preprečite nadležno srbečico in rdečico

Z.F.
27. 7. 2019, 15.38
Deli članek:

Ne glede na to, kje smo in kam gremo, se srečamo z nadležnimi krvosesi. Nekaterim pik komarja povzroči le začasno oteklino, ki kmalu izgine, spet drugi srbeče »okraske« kažejo ves teden.

Dreamstime
Preprečite nadležno srbečico in praske – ukrepajte.

Komarji so pogosta poletna nadloga, ki nas velikokrat prežene iz prijetnega čebljanja nekje ob jezeru, morju ali zgolj s terase pred hišo. Piki so nadležni takoj, ko nastanejo, še huje pa je, ko mesto pika zaradi srbečice spraskamo do krvi. Zato preizkusite naslednje trike in preprečite, da bi do srbečice sploh prišlo.

Med

Med je znan po svojih antiseptičnih lastnostih, te pa so poznali že v starem Egiptu in Rimu. Nekoč so ga uporabljali celo za razkuževanje ran, varoval pa je tudi pred okužbami in dodatnimi zapleti ali infekcijami. Koristen je tudi pri pikih komarjev. Prizadeto mesto namažite z malce medu, oteklina bo hitro splahnela, srbečica pa bo izginila. A previdno! Nikar z medom ven, saj boste tako nase privabili še več komarjev pa tudi druge insekte!

Pexels.com
Med bo hitro odpravil srbečico, oteklina pa bo izginila.

Medicinski alkohol

Če so vas med sprehodom napadli komarji, na prizadeta mesta hitro nanesite nekaj alkohola. Najbolje bo, če ga nanesete na gazo ali drugo čisto površino ter to le rahlo pritiskate na prizadeto mesto. Nikar alkohola ne nanašajte na pike, ki ste jih že spraskali, saj boste tako le še dodatno nadražili kožo in povzročili rdečico.

Pravi čaj

Tudi ta trik je dobro poznati. Potrebujete le uporabljene vrečke zelenega ali črnega čaja, ki jih daste za nekaj časa v hladilnik. V zelenem in črnem čaju namreč najdemo številne vitamine, antioksidante in alkaloide, ki so izredno učinkoviti kot sredstvo za preprečevanje podočnjakov, pomagajo pa tudi zoper razdraženo kožo po pikih. Mrzlo vrečko položite na prizadeto mesto in pustite delovati, dokler srbečica ne izgine.