GOSPOD TEČNEŽ

Je različnih barv in običajno v bolj tekoči obliki. Lahko vam razkriva tudi koščke hrane, ki ste jo pred kratkim zaužili. Prikazal se bo, če ste pojedli napačno kombinacijo česa oziroma kaj, na kar se telo močno odziva, in zato sproži mehanizem samodejnega čiščenja notranjosti. Lahko je tudi kazalec padca odpornosti, spremembe črevesne flore zaradi potovanja ali zastrupitve s hrano (ko se mu največkrat pridruži še bruhanje). Ob/po napadu driske (večkratnega obiskovanja stranišča s tekočim blatom čez dan ali celo več dni) je pomembno, da nadomestite izgubljeno tekočino in elektrolite. Pri tem si lahko pomagate s pitjem rehidracijske soli in zdravilnih čajev (borovnice, hrastovo lubje …), v hujših primerih pa obiščite zdravnika.

GOSPOD VAŽIČ

Je različnih barv in običajno trdne oblike, poleg tega vam razkriva koščke nedavno zaužite hrane, v delno celi in prepoznavni obliki. Zagledali ga boste, kadar hrane ne boste prebavili popolnoma, zato je lahko znak nizke ravni želodčne kisline ali intolerance na določeno živilo. Da bi se čim manjkrat pojavil v vašem življenju, je pomembno tudi, da hrano med jedjo dobro prežvečite.

GOSPOD TRLICA

Običajno je svetle, zelenkaste ali celo belkaste barve in nastopi, če jeste rafinirane, predelane in umetne maščobe, rafinirana olja iz semen, več naravne maščobe, kot je lahko prebavite, ali kadar vaš žolčnik ne more ustrezno sproščati žolča kot odziv na zaužito maščobo. V tem primeru se izogibajte slabim maščobam (polnomastni mlečni izdelki, margarina, sir, sladoled, ocvrta hrana, sladkarije, prigrizki …). Če se stanje ne izboljša, razmislite o zdravniškem pregledu žolčnika.

GOSPOD BOBEK

Običajno je temne barve in oblikovan v majhne kepice. Zagledate ga, kadar imate težave z neravnovesjem črevesne flore, dehidracijo, stresom ali če ne jeste dovolj topnih vlaknin. Če se znajde v vaši straniščni školjki, je vaša glavna naloga, da se ga čim prej znebite. Probiotična hrana (ali prehranska dopolnila, če imate intoleranco), nekaj škrobnate zelenjave (krompir, rdeča pesa, koruza), dovolj popite vode in pognali ga boste v dir.

GOSPOD SMRDLJIVEC

Je temne barve in močnega vonja ter se običajno potopi na dno straniščne školjke. Največkrat se bo pojavil, če ste pojedli preveč predelane/rafinirane hrane, v primeru splošne preobremenitve s toksini iz okolja in prehrane (umetna sladila), zaradi nezdravega življenjskega sloga (kajenje) ali uporabe plastike z BPA (pogrevanje v mikrovalovni pečici). Izberite raje svežo, polnovredno hrano (po možnosti ekološke pridelave), pijte dovolj vode in poskušajte znižati breme toksinov v svojem življenjskem slogu.

GOSPOD SRAMEŽLJIVEC

Je največkrat zelo trd in vas zato ob obiskih stranišča velikokrat tudi boli, z drugo besedo pa se mu reče zaprtje. Ob redkih priložnostih, ko se pojavi, lahko zaradi njega nastanejo celo poškodbe zadnjika, kot so poke in raztrganine, ki krvavijo. V slabo voljo vas lahko spravlja tudi zaradi občutka napihnjenosti ali neprijetnega tiščanja v trebuhu. Vzrok zaprtja je največkrat hrana s premalo vlakninami in tekočine. Stvar lahko poslabšata tudi telesa neaktivnost ali zanemarjanje poziva telesa k iztrebljanju, kar lahko pripelje do resnih težav, zato tega nikar ne počnite. Kadar začutite, da vas tišči, takoj odidite na stranišče, kjer se poskusite sprostiti in čim manj naprezati.

GOSPOD MAČO

Običajno je srednje do temno rjave barve, nekoliko bolj čokat in se pusti težje izločiti. Nastopil bo, če jeste veliko predelanih oblik beljakovin, zmešančkov, čokoladic in predelanih mesnin. Če se pojavi, nadomestite predelane oblike beljakovin s polnovrednimi, kot so jajca iz proste reje, v divjini ulovljene ribe in ekološke mesnine.

GOSPOD SANJSKI

Je srednje rjave barve, v obliki črke S ali C. Izloča se brez težav in redno, od enkrat do dvakrat na dan. Zdravi odrasli ljudje naj bi sicer v povprečju stranišče za dlje časa obiskali od trikrat dnevno do trikrat tedensko. Če pa v blatu oziroma pri brisanju morda opazite kri, obvezno obiščite zdravnika – proktologa, saj je lahko krvavitev znak hemoroidov ali česa še resnejšega.