kombinacije

Katera hrana ne prenaša zdravil?

T.D.
16. 7. 2019, 21.15
Deli članek:

Tako kot nekaterih zdravil ne smete jemati sočasno, se je treba včasih izogibati tudi določenim kombinacijam zdravil in hrane.

dreamstime
Različne vrste hrane in pijač lahko izničijo ali povečajo učinek zdravila ter okrepijo ali spremenijo njegove stranske učinke.

Vsem dobro, a hkrati premalo poznani antibiotiki so zdravila, s katerimi preženemo bolezni, ki so posledica bakterijskih okužb. Dokler jih jemljete, je treba paziti, da jih po naključju ne zaužijete skupaj z mlekom, saj ta ovira absorpcijo antibiotika in s tem zmanjša njegovo učinkovitost. Je že res, da zdravniki vedno svetujejo, da ob jemanju antibiotikov za ohranitev ustrezne črevesne flore uživajte probiotike (z dobrimi bakterijami bogate fermetirane mlečne izdelke, kot sta jogurt in kefir), vendar mleko ne sodi mednje! Iz istega razloga se je bolje izogibati tudi sirom.

Proti glivicam brez maščobe

Mastno meso in živalske maščobe so lahko vzrok za to, da se absorpcija aktivnih učinkovin iz antimikotikov (zdravil proti glivičnim okužbam) v telo podvoji, kar pomeni, da so lahko količine teh sicer neškodljivih snovi v krvi nenadoma tako velike, da se lahko celo zastrupite.

Dreamstime
Mleko ovira absorpcijo antibiotika in s tem zmanjša njegovo učinkovitost.

Zapleteni svet antidepresivov

Posebna kategorija so tudi antidepresivi in njim podobna zdravila: anksiolitiki in zdravila proti nespečnosti, saj njihove učinke lahko spremeni vrsta različnih živil.  Na primer hrana, bogata z vitaminom B12 ( raki, svinjsko in goveje meso, jetra, jajca) zmanjša delovanje vseh treh vrst zdravil. Če jemljete antidepresive, ki sodijo v skupino inhibitorjev MAO, ste ob uživanju fermentiranih sirov, salam, vina in piva v nevarnosti hitrega povečanja arterijskega krvnega tlaka.

Kaj pa prehranski dodatki?

Če govorimo o hrani, ne moremo mimo različnih prehranskih dodatkov, ki segajo od brokolija v prahu do umetno ustvarjenih vitaminskih mešanic. Tudi ti dodatki imajo pri kombiniranju z zdravili enak vpliv kot hrana, saj pogosto vsebujejo enake učinkovine. Prav zato zdravnika ali farmacevta vedno, kadar vam predpiše zdravilo, vprašajte, ali oziroma kako prehranski dodatek, ki ga jemljete, vpliva na delovanje zdravila.