SAMOPOMOČ!

Za boljšo zmogljivost in moč ter več užitka

T.D.
17. 7. 2019, 21.11
Deli članek:

Po porodu se lahko začnejo pojavljati težave z zadrževanjem urina. Strokovnjaki za reševanje takšnih težav priporočajo redno izvajanje Keglovih vaj.

Dreamstime
Poskrbimo za zdravje sečil in preprečimo težave, še preden se pojavijo.

Za dobro zmogljivost mišic medeničnega dna je treba skrbeti vse življenje, še zlasti po porodu. Zakaj? V nosečnosti povečana teža maternice in hormonske spremembe obremenjujejo mišice in zmanjšujejo njihovo zmogljivost. Nekateri menijo, da so mišice medeničnega dna osnova zdravja, saj organe ščitijo pred gravitacijo. So kot trampolin – če ta izgubi svojo funkcijo, se pojavi inkontinenca.

Z vajami izboljšamo moč

Mišice po porodu nikoli več ne bodo takšne kot pred nosečnostjo, seveda pa lahko s pravilno vadbo pripomoremo k boljši funkciji in zmogljivosti mišic.

Mišice po porodu nikoli več ne bodo takšne kot pred nosečnostjo, seveda pa lahko s pravilno vadbo pripomoremo k boljši funkciji in zmogljivosti mišic. Z vajami lahko izboljšamo moč in vzdržljivost, tako pa prispevamo k pravilnemu delovanju mišic in lahko preprečimo marsikatero neprijetno težavo, kot je uhajanje seča, vetrov ali celo blata iz črevesja. Najpomembnejše pri teh vajah je, da krčimo prave mišice in da je to krčenje pravilno. Najbolje je, da si predstavljamo, da poskušamo ustaviti uhajanje vetrov iz črevesja in hkrati curek urina. Občutek je, kot da bi hoteli stisniti in dvigniti področje okoli zadnjika, nožnice (pri ženskah) in sečnice. To je stisk mišic medeničnega dna.

Od tri- do petkrat na dan

Stisk poskušamo zadržati od šest do osem sekund in naredimo od osem do dvanajst ponovitev, med katerimi nekaj sekund počivamo. To ponovimo od tri- do petkrat na dan. Učinek treninga povečamo tako, da med zadrževanjem stiska dodamo tri ali štiri maksimalne stiske z večjo hitrostjo. Da bi pridobili moč in vzdržljivost mišic medeničnega dna, moramo vaje izvajati vsak dan vsaj šest mesecev. Za ohranitev in vzdrževanje te zmogljivosti pa jih je treba izvajati vse življenje. Poleg rednega vsakodnevnega treniranja je priporočljivo, da mišice medeničnega dna stisnemo tudi, tik preden dvignemo kaj težjega in ko kihnemo ali zakašljamo, saj tako zmanjšamo obremenitev medeničnega dna.