S hrano nad bolezen

Korenček za ekceme ter gobe in riž za migrene

T.D.
14. 7. 2019, 20.55
Deli članek:

Vsi vemo, da je s pravilno prehrano mogoče obvladovati ali preprečevati pogoste bolezni, malo pa je napisanega o tem, kako. Pri tem vam bo vsaj malo v pomoč spodnji zapis.

Profimedia
Pri obvladovanju migrene pomaga tudi prehrana, bogata z maščobnimi kislinami omega.

Mnogi trpijo zaradi različnih alergij, ki se kažejo kot solzne in pekoče oči, izcedek iz nosu, kihanje, zamašen nos, težave z dihanjem in tudi izpuščaji. Zanje je priporočljivo uživanje hrane z malo maščobe ter veliko sadja in zelenjave, ki ju povezujejo z zdravjem dihal. Amarant, avokado, kvinoja in sončnična semena so odličen vir magnezija, ki pomaga pljučem, da se sprostijo, in blaži vnetja. Flavonoid kvercetin (najdemo ga v češnjah, jabolkih, jagodičevju in rdeči čebuli) pa zmanjšuje izločanje histamina.

Ekcemi

Ekcemi so nenalezljive vnetne spremembe na koži, ki povzročajo srbenje, luskavost, suhost in pogosto tudi pordelost. Uvodne študije kažejo, da betakaroten (korenček, mango, sladki krompir, špinača) kožo varuje pred škodo, ki jo povzročajo prosti radikali. Živila, bogata z esencialnimi maščobnimi kislinami (laneno seme, mastne ribe, rastlinska olja), blažijo otekanje, saj pomagajo pri izločanju hormonu podobnih snovi, ki zmanjšujejo vnetje. Pri nekaterih ljudeh z ekcemi so opazili pomanjkljivosti v imunskem sistemu, zato je priporočljivo, da uživajo živila za krepitev odpornosti, ki vsebujejo cink (fižol, perutnina, polnovredna žita, semena) ter vitamina C in E (avokado, brokoli, paradižnikov sok, sončnična semena).

Krčne žile

Vrsta flavonoidov (agrumi, grozdje, jabolko, jagodičevje, polnovredna žita) krepi vensko strukturo, saj zmanjšuje krhkost krvnih žil in njihovo puščanje. Prehranske vlaknine (granatno jabolko, leča, rdeča pesa, šparglji) skrbijo za urejeno prebavo in manjšajo napenjanje, kar je pomembno, saj to poveča abdominalni pritisk in prepreči pretok krvi iz nog. Raziskovalci menijo, da antioksidantske taninske spojine (jagodičevje) prispevajo k zdravju ven, saj so del celične opne, ki jo varujejo pred škodljivimi prostimi radikali.

Migrena

Klasično znamenje migrene je močen kljuvajoč glavobol, ki se po navadi začne ob enem od očes ali senc. Migrensko bolečino blaži uživanje živil, bogatih z magnezijem (amarant, avokado, riž, zimska buča). Nekateri bolniki z migreno imajo nizko raven energije, kar izboljšuje riboflavin (gobe, kvinoja, perutnina), ki sprošča energijo iz ogljikovih hidratov in sodeluje pri tvorbi rdečih krvničk. Pri obvladovanju migrene in zmanjšanju vnetja pomaga tudi prehrana, bogata z maščobnimi kislinami omega 3, slabost pa blaži hrana, začinjena z ingverjem, ki odpravlja želodčne težave.