SPOZNAJMO JIH!

Molekule, ki nam prinašajo zdravje

T.D.
20. 7. 2019, 15.02
Deli članek:

V zadnjem času se ogromno govori o antioksidantih in vseh pozitivnih vplivih, ki jih imajo ta »čudežna« živila na naš organizem.

Revija Zarja
Preprečujejo utrujenost in povrnejo energijo.

Otroku zagotovimo uravnoteženo prehrano in tudi dovolj počitka, s čimer poskrbimo za idealne razmere za optimalno delovanje njegovega imunskega sistema. 

Zakaj jim pravimo čudežna? Ker imajo to sposobnost, da se v našem telesu borijo proti prostim radikalom – odpadnim molekulam kisika, ki napadajo naše celice. Antioksidant je molekula, ki prepreči oksidacijo drugih molekul. Pri oksidaciji nastajajo prosti radikali kot del presnavljanja in obrambe pred mikrobi. Prosti radikali sprožijo verižne reakcije, katerih posledica so poškodbe celice. Antioksidanti ščitijo celice pred nastankom prostih radikalov in tako ustvarjajo optimalne pogoje za dobro delovanje imunskega sistema ter izboljšajo njegov odziv. Kot antioksidanti lahko delujejo encimi, vitamini (A, E in C), minerali (cink, selen) in drugi naravni produkti (flavonoidi, antocianini). Antioksidanti imajo velik pomen v preventivi oziroma pri vzdrževanju normalnega delovanja imunskega sistema, dobrega vida, pri preprečevanju kardiovaskularnih bolezni in malignih obolenj ter dvigajo raven energije in preprečujejo utrujenost.

Kako jih uživati?

Največ za svoje telo boste seveda storili, če boste uživali uravnoteženo kakovostno prehrano. Jejte redno in svoje obroke enakomerno časovno porazdelite, da vaša presnova ne bo naenkrat preveč obremenjena. Zdrava, uravnotežena in kakovostna prehrana bi nam morala zagotoviti ravno pravšnjo količino antioksidantov, ker pa je današnja hrana energijsko siromašna, si pogosto pomagamo s prehranskimi dopolnili, ki so bogata z antioksidanti.

Poskrbite za najmlajše

Pri majhnih otrocih so potrebe po energiji in hranilnih snoveh velike, nasprotno pa je tek majhen, zato moramo še toliko bolj poskrbeti, da so obroki redni, pogosti in energijsko bogatejši. Otroci so v vrtcu izpostavljeni številnim povzročiteljem bolezni, zato je prav, da redno uživajo antioksidante, ki krepijo njihov imunski sistem, jih branijo pred prostimi radikali in pomagajo, da otrok ne bi zbolel.