Zdravje

Prepoznajte neprave vonjave tam spodaj!

T.D.
21. 7. 2019, 20.05
Deli članek:

Vsaka diši po svoje, prav tako kot vsaka roža diši drugače in tako privablja čebele, metulje in druge ljubitelje sladkega po svoj nektar. Naše telo diši edinstveno.

Profimedia
Nenavaden vonj si številne ženske napačno razlagajo kot slabo higieno.

Najverjetneje ste opazile, da vašemu dragemu dišite tudi tam spodaj, navsezadnje je vonj vaše vagine eden največjih afrodiziakov. Najbolj pretkane ste mu morda celo že kdaj v kovček podtaknile svoje nošeno seksi perilo, da mu nore misli na vas niso šle iz glave tudi med službeno potjo.

Kakšen je normalen vonj?

Za normalen vonj ženskega spolovila, ki bi ga lahko opisali kot nevtralnega, morda malenkost kislega, vendar nikakor ne ostro, je potrebna normalna vaginalno-genitalna bakterijska flora, v tej pa prevladujejo mlečnokislinski produkti oziroma laktobacili. To so posebne bakterije, ki iz nožničnih izločkov in telesnega škroba, ki ga tvorijo celice povrhnjice nožnice, izdelujejo mlečno kislino, ta pa določa pogoje vsem drugim mikroorganizmom v nožnici in njeni neposredni okolici. Naravni pH nožnice je nekje med 3,5 in 4,8, torej nekoliko pomaknjen proti kislemu. Prav zato imajo tudi mila za intimno nego nižji pH-faktor, saj bi z navadnimi mili ali celo šamponom porušili pH nožnice, s tem pa bi lahko povzročili vnetje in neprijeten vonj.

Prepoznajte neprave vonjave

Slab vonj spolovila si številne ženske napačno razlagajo kot neuspešno in slabo higieno, kar je povsem napačno prepričanje. S še tako doslednim umivanjem se tega ne da odstraniti, kajti problem ni umazanija, temveč biologija oziroma vaginalna flora. S pretiranim umivanjem se škoda pogosto še poveča, saj higienski ukrepi večinoma še poslabšajo pogoje za razmnoževanje in delovanje laktobacilov. Če torej vaša vagina ne diši, kot bi morala, ne stecite po dezodorant, ki bi prekril vonjave (in le še poslabšal bolezen, saj velikokrat deluje dražeče), temveč se hitro naročite pri ginekologu, sintetična oblačila pa zamenjajte za zračni bombaž, lan ali svilo. V pomoč pri prepoznavanju vonjev in znakov bolezni preverite, kdo je krivec za neprijetne vonjave.

Vonj po gnitju ali ribah

To je večinoma znak porušene bakterijske sestave (po spolnem odnosu je vonj še močnejši), po navadi bakterijske vaginoze, ki jo povzroči povečano število bakterij in zvišan pH vagine. Če neprijeten vonj spremlja zelenkast, penast izloček sladkobnega vonja, je to znak trihomoniaze – spolno prenosljive bolezni, ki povečuje tveganje za vnetje jajcevodov in prezgodnji porod ter nizko porodno težo novorojenčka.

Vonj po kvasu in »skutast« izcedek

Glivice tam spodaj se veselo razmnožujejo, na svojih hlačkah pa ste opazili močnejši belkast izcedek. Če se je torej tam spodaj pojavil čuden vonj, naj vas ne bo sram, bodite mu hvaležni, da vas je opozoril na bolezen, in se čim prej naročite pri ginekologu. Vonj vagine je eden od kazalnikov zdravja ali morebitne bolezni in sramovanje zaradi tega je povsem nesmiselno in nepotrebno.

Kovinski vonj med menstruacijo

Morda boste opazili, da vaša nožnica včasih diši po belilu – to je posledica uporabe določenih kondomov ali lubrikantov, vonj pa ni znak za alarm. Če vam je neprijeten, le zamenjajte kondome ali lubrikant za drugo vrsto. Vonj je drugačen tudi med menstruacijo, kar je popolnoma normalno, zato naj vas ne skrbi, če takrat spominja na vonj po kovini.

***RDEČ OKVIR: GLIVICE Glivice tam spodaj se zelo verjetno veselo razmnožujejo, če ste na svojih hlačkah opazili močnejši belkast izcedek in se je pojavil vonj po kvasu. SIV OKVIR: Spolno PRENOSLJIVA BOLEZEN Če neprijeten vonj spremlja zelenkast, penast izloček sladkobnega vonja, je to znak trihomoniaze – spolne bolezni, ki lahko sproži vnetje jajcevodov. POUDAREK: Če vaša nožnica diši po belilu, je to posledica uporabe določenih kondomov ali lubrikantov, vonj pa ni znak za alarm. ŠTEVILKA: Med 3,5 in 4,8 je normalen pH nožnice. PPS1: Nenavaden vonj si številne ženske napačno razlagajo kot slabo higieno. PPS2: Z agresivnimi mili porušite naravno mikrofloro in tvegate vnetje. PPS3: Vonj je eden od pokazateljev zdravja ali morebitne bolezni.***