HIGIENA

Stopimo na prste mikroorganizmom

T.D.
27. 7. 2019, 17.02
Deli članek:

Z virusi in mikrobi najbolj zasičene so človeške roke in površine, ki se jih roke dotikajo. Te točke se povezujejo v prave "avtoceste" za širjenje povzročiteljev različnih bolezni.

Profimedia
Kako pogosto si umivate roke?

Protibakterijska razkuževalna sredstva za roke uničujejo mikroorganizme, vendar ne odstranjujejo umazanije rok. Če razkuževalno sredstvo nanašamo na vidno umazane roke, se ob nanosu umazanija sprime s sredstvom in odlušči z rok, kar posledično zmanjša učinkovitost razkuževanja. Kadar so roke vidno umazane, je torej nujno umivanje z milom in toplo vodo.

Bodi zdrava
V zraku zbolite še prej kot na tleh.

Najbolj umazana javna mesta

Ameriška revija za preventivo je objavila seznam na videz čistih javnih mest, kjer je prisotnih največ bakterij. Ste se kdaj vprašali, kdaj so bili jedilni listi oziroma ceniki nazadnje očiščeni? Razen hitrih potegov z umazano krpo verjetno nikdar. Takoj po predaji jedilnega lista, oziroma ko odložite cenik, je čas, da si roke umijete ali razkužite. Podobno kot pri umazanih jedilnih listih in cenikih so v restavracijah in lokalih zelo okuženi tudi vsi pripomočki na mizi, kot so embalaže za sol, poper, kečap, tabasko, kis, olje, in ostali izdelki, ki se pogosto izmenjujejo med gosti in so slabo očiščeni. Na seznamu so se znašle tudi okrasne rezine sadežev na robu kozarcev za pijačo. Te pogosto vsebujejo patogene mikroorganizme, ki povzročajo bolezni (v nekaterih primerih celo nevarno E. coli in druge fekalne bakterije).

Dozirniki in kljuke

Ste vedeli, da je verjetnost, da se prehladite, ko ste v zraku, kar stokrat večja, kot da staknete prehlad na tleh? To pa je še najmanjša težava v primerjavi s tem, koliko nevarnih mikroorganizmov je bilo najdenih pri testiranju toaletnih prostorov v letalih. Raziskovalci so namreč v letalski WC-kabini potrdili prisotnost bakterije E. coli na pipi, kljuki straniščnih vrat in ostalih površinah, ki se jih uporabniki dotikajo (stene, umivalnik …). Ironično je, da je večina dozirnikov za milo gojišče za bakterije. Še posebno problematični so tisti, kjer se milo vlije na vrhu dozirnika.