VROČE POLETJE, A MRZLA PIJAČA

Do hladne pijače že v petih minutah

Z.F.
25. 7. 2019, 21.30
Deli članek:

V času visokih temperatur je hladna pijača še kako zaželena. So se na obisk napovedali prijatelji, vam pa še ni uspelo ohladiti pijače in pripraviti ledu?

Dreamstime
Ohladite pijačo hitreje, kot boste postregli narezek.

Zaradi visokih temperatur v poletnih mesecih pogosto romajo v hladilnik tudi živila, ki jih sicer shranjujemo pri sobni temperaturi, saj jim visoka temperatura skrajša rok uporabnosti. Tako je hladilnik prepogosto napolnjen do zadnjega kotička in prostora za hladno pijačo, kakršnokoli pač, pogosto zmanjka. Če so se brez predhodne napovedi na vratih prikazali prijatelji, vi pa nimate ohlajene pijače, lahko uporabite naslednje trike, ki vam bodo omogočili, da se bo temperatura pijače znižala že v nekaj minutah.

Trik s papirnatimi brisačami

Že v petih minutah lahko zmanjšate temperaturo pijače tudi do pet stopinj Celzija. Potrebujete papirnate brisače. Te zmočite s hladno vodo, jih nekoliko ožemite, nato pa razprostrite in vanje zvijte steklenice ali pločevinke. Ovito izbrano pijačo nato položite v zamrzovalnik in pustite 10 minut. Tako boste v kratkem času postregli primerno ohlajeno pijačo, vaši gostje pa bodo navdušeni nad vašo genialno idejo.

Sol, led in voda

Napolnite posodo z ledom, dodajte žlico kuhinjske soli, nekaj vode in dobro premešajte. V posodo nato naložite pijačo, ki jo želite ohladiti, tako se bo nenehno prijetno hladila ter ohranjala pravšnjo temperaturo dlje časa.

Odlična rešitev, ki bo vašo pijačo ohladila tudi do 10 stopinj, se skriva v kombinaciji soli, ledu in vode. V večjo posodo natresite ledene kocke, dolijte nekaj vode in dodajte dobro pest soli. Dobro premešajte, nato pa v posodo potopite steklenico ali pločevinko. Dobro premešajte in pustite dve minuti. Nato še enkrat dobro premešajte in ponovno pustite dve minuti. Tako se bo temperatura vaše pijače v zgolj štirih minutah znižala za skoraj pet stopinj Celzija, pijača pa bo ohlajena prej, kot ste mislili. V čem je skrivnost? Če ledu dodate sol, se bo ta topil hitreje, a da lahko pride do reakcije, potrebuje vir toplote, ki je v tem primeru pločevinka. Sol tako poskrbi, da se led hitreje stopi, vaša pijača pa hitreje ohladi.