CILJ VADBE

Joga za umirjenost in gibčnost, uteži za moč

T.D.
21. 7. 2019, 09.01
Posodobljeno: 15. 4. 2024, 07.55
Deli članek:

Ljudje se športa lotevamo iz različnih razlogov in prav je, da glede na to, kakšen je naš cilj, izberemo tudi vrsto vadbe, ki se ji bomo posvetili.

Profimedia
Vsakršno gibanje za možgane pomeni sprostitev in je dober način, da na stres preprosto pozabite.

Kadar želite z vadbo predvsem pridobiti mišično maso, je klasična fitnes vadba zelo dober primer telovadbe za krepitev mišic. Pri tem pa je dobro, da vsaj na začetku sodelujete z osebnim trenerjem, ki vam svetuje, natančno katere vaje so primerne za mišice, ki jih želite okrepiti. Še nasvet: moški, ki želijo resnično velike mišice, se trudijo, da dvigujejo zelo težke uteži, in po navadi naredijo manj kot osem ponovitev. Ženske, ki si želimo le lepo oblikovane mišice, pa naj bi dvigovale manj težke uteži – na primer take teže, pri kateri brez večjih težav naredimo okoli petnajst ponovitev.

Trening za večjo gibčnost

Joga vpliva predvsem na fleksibilnost sklepov, pilates pa poveča gibljivost in krepi vaše »jedro« oziroma vaše telo na splošno.

Pravi vadbi za vse, ki želijo povečati svojo fleksibilnost, sta joga in pilates. Po možnosti ne le ena od omenjenih, ampak kombinacija obeh. Dobro novico pa imamo tudi za vse, ki niste ljubitelji organizirane oblike vadbe – strokovnjaki ugotavljajo, da lahko postanete bolj fleksibilni tudi tako, da sami doma redno izvajate vaje za raztezanje, pri čemer upoštevate načelo, da mišico raztegnemo do položaja, ko nam ni več udobno, a je še znosno, zadržimo od pet do deset sekund, sprostimo in nato ponovimo.

Vadite, da bi zmanjšali stres?

Eden od najboljših načinov odpravljanja stresa je seveda joga, saj redno izvajanje zmanjšuje napetost in izboljšuje zbranost. Kaj pa če niste ravno rojeni za jogo? Dobra novica! Raziskave kažejo, da na zmanjšanje stresa pravzaprav odlično vpliva prav vsaka vrsta telesne dejavnosti, v kateri uživate in se ji predajate z veseljem. Služba ali dogodki v vsakdanjem življenju vam sicer povzročajo stres, a če se posvetite neki telesni dejavnosti, v tisti urici na vse, kar vas muči, pozabite in se preprosto predate gibanju.