DIETA

Če gledate na uro, vam ni treba šteti kalorij

T.D.
20. 7. 2019, 12.59
Deli članek:

Pravilo hujšanja je nadvse preprosto: vse dnevne obroke morate pojesti v osmih urah, tako da raje jeste malo več, opustiti pa morate vmesne prigrizke, ki zgolj vzbujajo apetit.

Revija Zarja Jana
Nujno je, da se med dieto počutite dobro, da ste polni energije.

Obroki, zaužiti bolj skupaj, denimo v osmih urah, pospešijo presnovo mnogo bolj kot stalno grizljanje te ali one še tako zdrave hrane. Če mora organizem prebaviti več hrane naenkrat, to pospeši hitrost naše notranje presnovne mašinerije. Raziskava je še pokazala, da so bile tiste predstavnice nežnejšega spola, ki so vso hrano zaužile v razponu osmih ur, občutno manj lačne in njihova raven krvnega sladkorja je bila stabilnejša, zato so se počutile mnogo bolje. Na podlagi lastnih izkušenj ljudje pravijo, da je to najpreprostejša in najučinkovitejša dieta vseh časov. Je pa tudi zelo praktičen način prehranjevanja, saj morate o tem, kaj boste dali pod zob, razmišljati le osem ur vsak dan.

Profimedia
Zatrite občutek lakote tako, da med obroki žvečite žvečilni gumi.

Prilagodljiv jedilnik

Kajpak dieta predvideva tudi to, da imamo različne delovnike oziroma obveznosti, zato jim lahko svoj časovni jedilnik povsem prilagodimo. To pomeni, da lahko izberemo katerokoli časovno okno, pomembno je le, da hrano zaužijemo v osmih urah. Tako ni denimo nič hudega, če izpustimo zajtrk, saj je po drugi strani dokazano, da so hormoni, ki nadzorujejo občutek lakote, najnižji ravno zjutraj. A je enako dobro in učinkovito tudi, če jemo med dvanajsto in dvajseto uro zvečer. V obeh primerih telesu omogočimo 16-urni post, kar je dobro tudi za boljšo odzivnost celic na inzulin. Dokler izpuščanje zajtrka ne pomeni bolj nezdrave izbire hrane čez dan, je jutranji post vsekakor vredno preizkusiti.

Kako začeti?

Če ne jeste dlje kot 16 ur, se organizem brani tako, da upočasnjuje presnovo, lakota na osem oziroma največ 12 ur pa pomeni čisto drugo zgodbo. 

Nujno je, da pustite telo že prvih nekaj dni brez hrane od 10 do 12 ur, da bi celice lahko porabile vso odvečno, uskladiščeno energijo iz jeter in mišic. Ko vam bo počutje dopuščalo, razpon podaljšajte na 16 ur. Šele tako se bo tudi uskladiščena maščoba lahko porabila za energijo. Takšen razmik med obrokoma, ki ga je najlažje izpeljati med večerjo in prvim obrokom naslednjega dne, telesu omogoči, da začne uporabljati uskladiščeno maščobo za glavno gorivo. Nekaterim pa je vendarle morda lažje izpustiti večerni obrok in začeti jesti zelo zgodaj zjutraj. Prisluhnite si!

Brez stradanja

Nujno je, da se med dieto počutite dobro, da ste polni energije. Če ni tako, količinsko nekoliko povečajte posamezne obroke, da vmesnega občutka hude lakote ne bo. Izkušnje kažejo, da je za prilagoditev telesa na jedilnik potrebnih le nekaj dni.

Bližnjica do odličnega razpoloženja

V hipu si lahko izboljšate razpoloženje in zatrete občutek lakote tako, da med obroki žvečite žvečilni gumi, najbolje takega z okusom mete ali kakšnega sadnega okusa. Žvečilni gumi izboljša prekrvljenost možganov, to pa poveča zbranost in dvigne energijo.

Kaj je dovoljeno in kaj ni?

Kakšnih posebnih kuharskih receptov resnično ne potrebujete. Preprosto se odločite, kdaj boste najlažje naredili 16-urni razmik med obroki, in ga potem upoštevajte. Seveda vam bo z izbiro zdrave, pestre hrane lažje, shujšali boste zagotovo še več in počutili se boste odlično. Držite se torej čim manj predelane, naravne hrane, in še enkrat – vse dnevne obroke zaužijte v osmih urah! Zvečer je priporočljivo pojesti nekaj več polnozrnatih živil oziroma zelenjave, da boste lažji dočakali obrok, ki bo sledil naslednji dan oziroma čez 16 ur.