Rastlina z majhnimi okroglimi listki, ki zraste do 50 centimetrov v višino, je v teh dneh zacvetela na slovenskih vrtovih. Drobni rožnati cvetki, ki bodo čebele razveseljevali vse do septembra, imajo nežen vonj in so primerni za okraševanje jedi, medtem ko bodo okus jedi izboljšali listki, ki jih lahko uporabljamo tako sveže kot posušene.

Uporaba v zdravilstvu

Majaron je sicer skoraj stalnica pri pripravi enolončnic, golažev, obar, juh in mesnih jedi, a nanj pogosto pozabljamo pri pripravi odišavljenih kisov, olj in pri lajšanju zdravstvenih težav. V ljudski medicini je izjemno cenjeno zdravilo zoper glavobol, nespečnost, želodčne in črevesne težave. Ugoden vpliv ima na zgornji del dihal, pripomore tudi pri blaženju kašlja. Uporabljamo ga lahko tudi za inhalacije, s katerimi omilimo seneni nahod in astmo, v primeru vnetega grla pa se priporoča grgranje poparka.

majaronov čaj
Dreamstime
Majaronov čaj bo hitro pregnal želodčne in črevesne težave.

Pripravimo čaj in mazilo

Majaronov čaj praviloma pripravljamo iz posušenih delov rastline, nič pa ne bo narobe, če boste uporabili svežo rastlino, a v tem primeru mora biti koncentracija rastline nekoliko višja. Majaron lahko nabiramo in sušimo vse od junija pa do septembra, tako bo oblikoval tudi lepše krošnje. Sušimo ga na soncu dva do tri dni, nato pa ga shranimo v steklenih kozarcih z navojem. Čaj pripravimo iz dveh čajnih žličk posušenih delov in četrt litra vrele vode. Pustimo stati pet minut in odcedimo. Pijemo po požirkih. S čajem lajšamo želodčne težave in bolezni, povezane z mehurjem in žolčem, medtem ko je mazilo koristno za zunanjo uporabo. Uporabljamo ga za masažo krčnih žil, pri revmatizmu in za razkuževanje pri kožnih boleznih. Za izdelavo potrebujemo 5 žličk posušenega majarona, 2 žlici alkohola in 20 gramov masla ali nesoljene masti. Posušene dele rastline prelijemo z alkoholom in pustimo stati dobro uro. Nato vsebino stresemo v manjšo kozico, dodamo maslo in na majhnem ognju segrevamo 10 minut. Nazadnje precedimo v čist kozarec s pokrovom in shranimo v hladilnik.