Napoved futurista

Največja revolucija zlitje človeka in stroja

R.T.
10. 7. 2019, 10.02
Posodobljeno: 10. 7. 2019, 10.08
Deli članek:

Naslednja faza človeške inovacije bo telo samo.

Profimedia
Yuval Noah Harari

Te dni v Milanu poteka Evropski festival inovativnosti Fast Company, na katerem je govoril tudi izraelski zgodovinar, pisec in futurist Yuval Noah Harari. Kot je dejal, je trk človeškega telesa in tehnologije neizbežen.

Harari verjame, da pametni telefon v prihodnosti sploh ne bo ločen od človeškega telesa. "Morda bo vgrajen v telo ali možgane, kjer bo nenehno pregledoval biometrične podatke in čustva," je dejal in dodal, da zlivanje človeškega in tehnološkega predstavlja največjo revolucijo v zgodovini človeštva. "Če bi našim prednikom iz kamene dobe povedali o življenjih, ki jih živimo danes, bi mislili, da smo že postali bogovi," je povedal Harari, ki ugiba, da bo nekega dne tehnološka nadgradnja človeškega telesa nekaj nujnega, če se bomo hoteli razširiti v globine vesolja. Dopušča pa možnost, da bi tehnologija vplivala na naš um – da bi v dirki za izboljšanje inteligence lahko pozabili na sočutje in pravičnost. To je ponazoril na primeru krav: medtem ko so te bolj produktivne in poslušne, pa niso tako gibčne in radovedne kot njihovi divji predniki.

Zato bo izid izpopolnjevanja človeške biologije s pomočjo tehnologije po njegovem mnenju odvisen od prioritet inovatorjev.