Piknik v naravi je najboljša poteza, ki si jo lahko omislite za prosto popoldne. A previdno pri pripravi, saj bo le tako vase druženje minilo brezskrbno, veselo in prešerno nasmejano. Pri pripravi hrane za piknik bodite torej pozorni na čistočo in primerno pakiranje živil. Še posebej zato, ker se s starostjo pogostost bolezni in njihovo hkratno pojavljanje povečuje. 

Nič težkega!

Jedi, ki so bile skuhane ali spečene vnaprej, na pikniku pa jih bomo postregli hladne, morajo biti pripravljene toliko prej, da bomo imeli dovolj časa, da jih popolnoma ohladimo preden jih pospravimo v hladilno torbo. Vsa živila spakirajmo ločeno in jih pospravimo na dno hladilne torbe, na hrano pa položimo hladilne baterije. Polna hladilna torba ohranja hladnost dlje časa kot na primer pol prazna, zato ves prazen prostor zapolnimo s hladilnimi baterijami ali ledom. Surovo meso in ribe naj bodo vedno v ločenih vrečkah, predvsem naj ne pridejo v stik s hrano, ki je že pripravljena za uživanje.

In ne pozabite!

Brezmesne dobrote so na pikniku vedno zelo dobrodošle, če pa gostite vegetarijance, bodite pozorni na pripravo hrane. Priporočamo, da zelenjavne jedi (npr. vegetarijanska nabodala, bučke ipd.) pečete pred mesnimi. Tako ni nevarnosti, da bi se na zelenjavo prijeli koščki mesa, vegetarijanci pa vam bodo hvaležni. Žar pred peko namastite z rastlinskim oljem. Ko zaključite s peko brezmesnih jedi, žar premažite s koščkom slanine. Vegetarijanske in mesne jedi postrezite na ločenih pladnjih. Priprave na piknik pa si boste olajšali, če se boste odločili za uporabo že pripravljenih zelenjavnih jedi.

Kako dolgo hraniti ostanke hrane?

Na pikniku se pogosto zgodi, da precenimo količino hrane. Kam z ostanki okusnih dobrot in koliko časa jih sploh lahko hranimo? Za vas smo pripravili nekaj koristnih nasvetov.

Perutnina
Meso ločimo od kosti, ga narežemo, shranimo v plastične posodice ter postavimo v hladilnik. Priporočljivo je, da meso porabimo v treh do štirih dneh. V zmrzovalniku lahko pertunino (brez marinade) hranimo do štiri mesece, marinirano ali v omaki pa tudi do pol leta.
Omake
Omake shranimo v plastične posodice in postavimo v hladilnik, kjer bodo zdržale do dva dni. Lahko jih tudi zamrznemo in porabimo v roku enega meseca.
Kuhane jedi
Juhe, priloge in druge kuhane jedi hranimo v hladilniku največ štiri dni, v zmrzovalniku pa tudi do pol leta.
Zelenjava
Pečeno zelenjavo ali zelenjavo na žaru zavijemo v aluminijasto folijo ter shranimo v hladilnik. Pojemo jo še isti dan. Zelenjavo lahko tudi zmrznemo in uporabimo kasneje, vendar bo izgubila večino hranilnih snovi.