redni prejemnik denarne pomoči v centru

Več let je skrbela zanj, on mu je pomagal pri reševanju nepremičninskih sporov. Njo je umoril, njega hudo ranil

J.P./STA
10. 7. 2019, 10.18
Posodobljeno: 10. 7. 2019, 10.23
Deli članek:

Policija v Osijeku je potrdila, da so v torek zvečer prijeli 61-letnega osumljenca za umor 50-letne socialne delavke v centru za socialno delo v Đakovu. Osumljenec je v torek okrog poldneva ustrelil tudi 35-letnega pravnika centra, ki je zaradi hudih poškodb glave v kritičnem stanju v bolnišnici v Osijeku.

Hrvaška policija
Andrija D.

Osumljenca Andrijo D. so prijeli v torek okoli 20. ure na njivi nedaleč od Đakova, približno pet kilometrov od kraja zločina, od koder je pobegnil s kolesom. Ob aretaciji je imel pri sebi pištolo, a je ni uporabil, je za hrvaške medije še pojasnil namestnik šefa osiješko-baranjske policijske uprave Dario Premec.

Motivi niso znani

Do umora in poskusa umora je prišlo v torek v centru za socialno delo v Đakovu v osrednji Slavoniji, kamor je 61-letnik redno prihajal kot uporabnik storitev. Tudi varnostnik je bil vajen pogostih prihodov osumljenca v center. Nihče ni opazil, da je imel 61-letnik pri sebi pištolo.

Za zdaj niso znani motivi za streljanje na zaposlene v centru. Umorjena socialna delavka je več let skrbela za osumljenca, pravnik pa naj bi pomagal osumljencu pri reševanju nepremičninskih sporov. Bil je redni prejemnik denarne pomoči v centru.

Pogosto agresiven

Hrvaški mediji so poročali, da 61-letnik ni bil zmožen dela in da je bil tudi na psihiatričnem zdravljenju. Njegovi znanci so povedali, da je veljal za nepotrpežljivo osebo, da je bil pogosto pijan in agresiven, je danes poročal Jutarnji list.

Umor socialne delavke v Đakovu je drugi tovrstni primer na Hrvaškem. Leta 2000 je nezadovoljni uporabnik socialne pomoči s kuhinjskim nožem na delovnem mestu umoril socialnega delavca v Splitu.

Tudi umorjena socialna delavka naj bi pred kratkim opozorila, da je 61-letnik v zadnjem času nasilnejši. Direktorica centra za socialno delo v Đakovu Dubravka Petrović je danes za hrvaške medije izjavila, da nihče ni mogel predvidevati, da bo 61-letnik streljal na zaposlene v centru, in da je šlo za popolnoma iracionalno dejanje.

Poostrili bodo varnostne ukrepe

Hrvaška ministrica za demografijo, družino, mlade in socialno politiko Nada Murganić je po tragičnem dogodku med drugim napovedala, da bodo poostrili varnostne ukrepe v centrih za socialno delo tudi z uvedbo detektorjev kovin. Varnostniki v centrih nimajo pooblastila, da bi pomagali zaposlenim, temveč skrbijo zgolj za premoženje ustanove.

V hrvaškem sindikatu socialnih delavcev so objavili podatke raziskave, ki kažejo, da je bilo 78 odstotkov socialnih delavcev žrtev različnih oblik nasilja s strani nezadovoljnih uporabnikov socialnih storitev. Že dve desetletji za socialne delavce zahtevajo status uradne osebe, s čimer bi bil vsak napad nanje kaznivo dejanje.