Kraji in cena

Kdo si sploh lahko privošči dopust in kam najraje gremo?

P.K.
9. 7. 2019, 20.30
Posodobljeno: 10. 7. 2019, 18.37
Deli članek:

Zasebno potovanje si lahko privošči sedem od desetih Slovencev, pri čemer sta bila med najpogostejšimi razlogi za odhod na počitnice sprostitev in počitek.

Dreamstime
Zanimivo je, da je lani za malenkost več Slovencev na potovanjih bivalo v hotelih, in ne v zasebnih nastanitvah.

- Čeprav večina Slovencev poleti letuje prav na Hrvaškem, se Hrvati pritožujejo, da za zdaj turistična sezona pri njih ni takšna, kot si jo želijo.

- Zasebno potovanje Slovenca je lani trajalo povprečno 4,5 prenočitve (v Sloveniji 2,7 prenočitve, v tujini 5,8 prenočitve). 

- Na počitnicah na dan porabimo okoli 50 evrov. Več potrošimo, če bivamo v hotelih, to je okoli 90 evrov na dan.

- Najpogosteje smo lani letovali na Hrvaškem, sledijo Italija, Avstrija ter Bosna in Hercegovina.

- Vseh zasebnih potovanj je bilo sicer leta 2018 okoli štiri milijone in pol, kar je po oceni Sursa za sedem odstotkov več kot leta 2017.

Medtem ko si nekateri dopusta ne morejo privoščiti in so prisiljeni ostati doma, je na drugi strani več kot 69 odstotkov gospodinjstev, ki gredo na počitnice, in to največkrat kar k našim južnim sosedom, na Hrvaško. Turistična statistika Statističnega urada Republike Slovenije (Surs) za lani namreč kaže, da se je vsaj enega zasebnega potovanja udeležilo okoli 1,222.000 ali 69 odstotkov prebivalcev Slovenije, starih 15 ali več let, kar je za tri odstotne točke več kot leta 2017. Vseh zasebnih potovanj je bilo sicer lani kar okoli štiri milijone in pol, kar je po oceni Sursa za sedem odstotkov več kot leta 2017.

HRVAŠKA JE PRVA

Več kot polovica teh potovanj je bila opravljena v tujini (59 odstotkov), v Sloveniji pa je bilo opravljenih 41 odstotkov zasebnih potovanj. Če si natančneje ogledamo, katere destinacije v tujini so bile najpogosteje cilj Slovencev, ugotovimo, da smo lani največkrat obiskali Hrvaško (61 odstotkov vseh zasebnih potovanj v tujino), sledijo ji Italija (7 odstotkov), Avstrija (6 odstotkov) ter Bosna in Hercegovina (5 odstotkov).

DOLŽINA IN ZAPRAVLJIVOST

Surs ima tudi podatke o trajanju zasebnega potovanja Slovenca. In sicer je to v povprečju 4,5 prenočitve (v Sloveniji 2,7 prenočitve, v tujini 5,8 prenočitve). Kar zadeva izdatke, Slovenec na dan porabi okoli 50 evrov (v Sloveniji 40 evrov, v tujini 53 evrov). Največ potrošijo tisti, ki bivajo v hotelih ali podobnih objektih; ti povprečno porabijo največ denarja na dan – 90 evrov (v Sloveniji 67, v tujini 100 evrov), medtem ko najmanj porabi turist, ki biva v lastnem počitniškem bivališču, in sicer okoli 18 evrov.

KAJ PA POSLOVNEŽI?

Prebivalci Slovenije, stari 15 ali več let, so se lani odpravili tudi na okoli 616.000 poslovnih ali študijskih potovanj. Od tega so v 20 odstotkih teh potovanj letovali pri nas, v tujini pa se je zgodilo 80 odstotkov študijskih ali poslovnih potovanj. Trajala so v povprečju 3,3 prenočitve (v Sloveniji 2,2 prenočitve, v tujini 3,6 prenočitve); povprečni dnevni izdatki na turista so na takih potovanjih znašali okoli 181 evrov (v Sloveniji 129, v tujini 189 evrov).