Čas dopusta

Nepredvideni finančni stroški na potovanju

Z.F.
8. 7. 2019, 21.21
Posodobljeno: 8. 7. 2019, 21.21
Deli članek:

Končno je prišel tudi čas vašega dopusta. Pripravili ste si vse potrebne dokumente, uredili prijavo na let (check-in), pripravili potrebno prtljago, preverili nastanitve, cene vstopnin za znamenitosti … Kaj pa nepredvideni izdatki?

Dreamstime
Na pot zmeraj vzemite nekaj denarja v lokalni valuti za plačilo taksijev, avtobusov ali nakup vode in prigrizkov.

Vsako potovanje ima sive pege oziroma vključuje tudi nepredvidene stroške, na katere vse do ciljne destinacije niti ne pomislimo. Zato je dobro, da s seboj na pot vzamemo nekaj več denarja, da se lahko, če nas preseneti dodaten izdatek, hitro odzovemo brez nepotrebnega preračunavanja. A če je le mogoče, se izognite tudi temu. Z naslednjimi nasveti bo vaše potovanje vsaj za spoznanje lažje.

Kje zamenjati denarno valuto?

Ne glede na to, kam se odpravljate, imejte na poti zmeraj nekaj gotovine v valuti, ki jo uporablja izbrana država. Ta denar naj služi za plačilo taksijev, avtobusov, hiter nakup vode ali manjšega prigrizka. Pri preverjanju denarnih tečajev pa je nekako takole ... Če boste valuto zamenjali doma, preverite tečaje od banke do banke, saj se lahko ti močno razlikujejo. Še več pa boste za svoj denar dobili, če boste z odločitvijo počakali do prihoda na izbrano destinacijo. A naj vas opozorimo, da so na letališčih oziroma takoj za mejnimi prehodi menjalni pogoji najslabši in provizije najvišje.

Kako je z dvigi na bankomatih?

Preden se odpravite na dopust ali potovanje, preverite pogoje dviga in limitov ter si jih prilagodite po svojih željah in potrebah. Preverite pa tudi, kako je s plačili provizije. Svetujemo vam, da dvige opravljate s plačilno kartico Maestro, kjer so provizije manjše, kot tudi pri karticah z odloženim plačilom. Višina teh je odvisna od računa oziroma izbranega paketa, pa tudi od banke, na kateri dvigujete denar. Za dvig s kartico Mastercard vam lahko zaračunajo provizijo tudi v višini pet odstotkov od vrednosti dviga oziroma tudi do deset evrov in več. Če vam bankomat ponudi konverzijo, jo zavrnite. Tako bo provizija manjša, vi pa boste dobili več denarja.

Gostovanje ali lokalna SIM-kartica?

Če boste potovali po Evropi, lahko misel o nakupu lokalne SIM-kartice opustite, saj so pogoji uporabe enaki kot doma. Če pa se odpravljate nižje na Balkan ali celo na druge kontinente, je nakup lokalne SIM-kartice stroškovno ugodnejši. Morda ne ravno za klice in poslana SMS-sporočila, a po navadi imajo lokalne SIM-kartice precej veliko količino mobilnih podatkov, ki se danes uporabljajo pogosteje kot klici in SMS-sporočila.