Zaskrbljujoče?

Naši najstniki uživajo več droge kot njihovi evropski vrstniki

Tea Dečman
22. 6. 2019, 07.55
Deli članek:

Prepovedane skušnjave v obliki alkohola in drog so včasih tako mamljive, da mladostniki sploh ne pomislijo na posledice svojih dejanj. Pogovorite se z njimi.

dreamstime
Pri mladostnikih pride do izrazitih vplivov na vedenje in zavest že pri manših količinah popitega alkohola.

V obsežni raziskavi, ki že več kot 20 let spremlja razširjenost alkohola in drugih drog med šolsko mladino, je leta 2015 sodelovalo 35 evropskih držav in 96.043 dijakov v starosti od 15 do 16 let (od tega 3484 slovenskih). Iz zadnjega poročila lahko razberemo, da slovenski najstniki uživajo precej več alkohola in drog kot njihovi evropski vrstniki, trend kajenja pa v primerjavi s prejšnjimi leti na srečo upada. Zanimivo pa je, da v Sloveniji kadi več deklet kot fantov. Cigarete je namreč že kadila polovica deklet (v EU 44 odstotkov) in »le« 44 odstotkov fantov (v EU 47 odstotkov).

Prepovedane droge

V primerjavi z evropskimi mladostniki slovenski uživajo tudi več nelegalnih drog. Te je namreč v življenju že uživalo 26 odstotkov slovenskih in 18 odstotkov evropskih najstnikov. Med njimi jih je največ uživalo kanabis oziroma marihuano (25 odstotkov slovenskih in 16 odstotkov evropskih najstnikov), trend rabe kanabisa pa pri slovenskih najstnikih v primerjavi s prejšnjimi leti narašča. V Sloveniji žal res ni težko priti do prepovedanih drog, večina mladih je tem drogam izpostavljena predvsem na domačih zabavah in v klubih. In še posebej lahko je priti do marihuane.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

S kozarcem v roki in cigareto v ustih

Alkohol in cigarete so dostopni tako rekoč vsakomur, ne glede na to, da jih trgovci ne bi smeli prodajati mladoletnikom. Ti lahko namreč v trgovino pošljejo nekoga starejšega, ki steklenico ali škatlico cigaret kupi brez težav, ali pa vse to preprosto vzamejo doma staršem. Seveda je zelo pomembno, da svojega mladostnika opomnite na posledice uživanja alkohola in kajenja. Pojasnite mu, kaj se ob uživanju alkohola ali kajenju dogaja v njegovem telesu, kako to vpliva na njegove možgane in koliko dolgoročne škode (vključno z boleznimi) si lahko nakoplje zaradi nekaj nepremišljenih odločitev. A ne pozabite na kratkoročne posledice uživanja teh substanc, na primer dejanja, ki se jih bo morda že naslednji dan sramoval, glavobol, želodčne težave ter nadvse neprivlačen zadah iz ust po uživanju alkohola in kajenju. Ne nazadnje je na mestu tudi pogovor o alkoholu in vožnji, ki nikakor ne gresta skupaj.

Bodite razumevajoči in potrpežljivi

Če svojega najstnika zalotite med kajenjem in/ali pitjem alkohola, nikar ne zganjajte panike. Namesto negodovanja, kričanja in kazni, s katerimi ga boste zgolj odvrnili od sebe, se z njim raje mirno, potrpežljivo in razumevajoče pogovorite o tem, zakaj misli, da je to dobro, ter o posledicah njegovega početja. Najpomembnejše pa je, da ste svojemu sinu oziroma hčeri dober zgled. Ne pozabite, da boste s trdo roko dosegli ravno nasproten učinek od želenega, s kaznijo pa otroka le še odgnali od sebe. Bolj ko ste v stiku s svojim otrokom oziroma bližje ko sta si, lažje boste opazili morebitne spremembe v njegovem obnašanju in doživljanju. Zato je tako pomembno, da se v družini čim več pogovarjate oziroma da se znate pogovarjati. Tako boste lahko rešili marsikatero težavo, vaš najstnik pa bo spoznal, da je družina tista, ki ji lahko zaupa in mu bo pomagala v stiski. To pa je pomembno dejstvo, zaradi katerega morda ne bo posegel po drogah.