Podkupovanje

Pogojna obsodba zdravnika za sprejemanje podkupnine

S.S.
22. 6. 2019, 08.00
Deli članek:

Zdravniku Zoranu Miloševiću zaradi sprejemanja podkupnine pogojna kazen deset mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let, soobtoženi Irmi Košutar Gašparić iz podjetja Animus pa zaradi dajanja podkupnine pogojna kazen leto in pol zapora s preizkusno dobo treh let.

Samo Strel
Zoran Milošević z odvetnikom Milanom Krstićem.

Zoranu Miloševiću, ki je zdaj vodja dejavnosti intervencijske nevroradiologije v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, je sodišče naložilo tudi vrnitev prejete podkupnine v višini 7200 evrov in plačilo sodnih stroškov. Stroške sojenja bo morala plačati tudi Košutar Gašparićeva.

Tožilec Iztok Krumpak je po izreku sodbe v izjavi za medije napovedal, da se bo pritožil na višino izrečene kazni, saj je po njegovem mnenju prenizka. Zagovornik Košutar Gašparićeve, odvetnik Janez Koščak, je dejal, da se bo o morebitni pritožbi pogovoril s klientko. Milan Krstić, ki zagovarja Miloševića, pa je pritožbo ocenil kot zelo verjetno. Oba glavna protagonista sta sicer na razglasitvi sodbe manjkala. Kakorkoli. Milošević je po oceni sodišča prve stopnje kaznivo dejanje storil pred desetimi leti, ko naj bi poskrbel, da je UKC medicinske pripomočke naročil pri Animusu. V zameno naj bi prejel 7200 evrov podkupnine v treh obrokih.

STA
Sodnik Srečko Škerbec med razglasitvijo sodbe.

Obramba zahtevala oprostilno sodbo

Tožilec je za Miloševića predlagal štiri mesece zapora, ki se lahko nadomesti z delom v splošno korist, plačilo 6000 evrov denarne kazni, povračilo podkupnine in plačilo sodnih stroškov. Za Košutar Gašparićevo pa je Krumpak predlagal dva meseca zapora, plačilo 1400 evrov denarne kazni in plačilo sodnih stroškov. Milošević je sicer zatrdil, da nikoli ni bil vključen v nabavo medicinskih pripomočkov, zato tudi ni podpisal nobene naročilnice in se ni dogovarjal za ceno. Njegov zagovornik Milan Krstić je navedel, da denar, ki ga je Milošević prejel, ni bil podkupnina, ampak plačilo za delo, ki ga je opravil za Animus. Zanj naj bi imel tri predavanja. Krstić je predlagal, naj se Miloševiću izreče oprostilna sodba. Tudi za Košutar Gašparićevo je zagovornik Koščak predlagal oprostilno sodbo, saj Miloševiću naj ne bi dajala podkupnine v zameno, da bi ljubljanski UKC pri Animusu nabavil medicinske pripomočke.

STA
Odvetnika Janez Koščak in Milan Krstić.

Zaigral na karto duševnih težav?

Sicer je Milošević tudi prvoobtoženi v eni najodmevnejših korupcijskih afer v zdravstvu. V tem primeru mu tožilstvo očita, da je s podkupninami zaslužil kar 114.700 evrov, od tega naj bi prek sinovega bančnega računa v Švici »opral« 28.500 evrov. V zadevi je sicer obtoženih 11 fizičnih oseb in družba Advanta. Predobravnavni naroki so se končali v ponedeljek, vsi obtoženci pa so krivdo zanikali. Miloševićev zagovornik je sodišču v tem primeru pred začetkom sojenja med drugim predlagal, da njegovega klienta pregleda izvedenec psihiatrične stroke, ki naj oceni, ali  je »sposoben v predmetni zadevi nastopati kot obtoženec«. Ob tem je Krstić pojasnil, da je Milošević zelo prizadet zaradi očitkov tožilstva in odmevov v javnosti. »Da je v isti zadevi soobtožen tudi sin, to ga tako vznemirja, da po moji oceni ne bo sposoben nastopati v tem kazenskem postopku,« je poudaril.