Zanimivosti

Zaščitimo vrtno garnituro pred premočnim soncem

Zoran Franc
21. 6. 2019, 21.20
Posodobljeno: 16. 2. 2023, 09.32
Deli članek:

Preden se poletje čisto zares začne, je pomembno opravilo barvanje oziroma zaščita lesenih in kovinskih površin naše vrtne garniture, pa tudi zaščita blazin.

Dreamstime
vrtna miza, les

Še preden se lotite zaščite oziroma prenove vrtnega pohištva, je dobro poznati nekaj osnovnih zakonitosti priprave površine. Predvsem pa je treba upoštevati navodila proizvajalcev o uporabi zaščitnih sredstev in barv.

Lesena garnitura

Navrtni garnituriiz lesa se vplivi in posledice sonca, dežja, vetra in nihanja temperatur najprej poznajo. Veliko vlage povzroči pokanje in luščenje premazov, ki zaradi tega izgubijo svojo zaščitno funkcijo. Izpostavljenost padavinam zmanjša njegovo debelino in s tem tudi kakovost, medtem ko temperature vplivajo na krčenje in širjenje filma.

Emajli, laki in lazure

Pri obnovitvi in zaščiti lesa lahko uporabimo različna zaščitna sredstva: emajle, lake in lazure. A še preden se odločite zanje, spoznajte njihove glavne značilnosti.

Emajliso debeloslojni premazi, ki popolnoma prekrijejo strukturo lesa in njegove napake, na površini pa ustvarijo film. Na voljo so v različnih barvnih pigmentih, odlikujeta jih vodoodpornost in majhna paroprepustnost, kar je sicer tudi pomanjkljivost. Emajli po navadi zato prej ali slej razpokajo, v razpoke prodre voda, ki ne more izhlapeti, in pojavijo se mehurčki. Pogosto se pod temi premazi razvijejo glive.

Lakiso pravzaprav emajli brez pigmentov, ki jih pestijo podobne težave kot emajle. Med laki izbirajte takšne, ki vsebujejo zaščito pred UV-žarki, sicer bo les sčasoma spremenil barvo. Z laki zaščitene lesene površine je treba zato redno vzdrževati, zato razmislite, ali jih boste uporabili pri zaščiti vrtne garniture.

Lazureso skorajda brezbarvni premazi, ki na površini ustvarijo tanek film. So vodoodbojne in paroprepustne. Lazure sicer zaradi vremenskih vplivov erodirajo, njihova debelina se tanjša, zato jih je dobro pogosto nanašati. A za nanos ne potrebujemo veliko. Površino obrusimo, obrišemo in premažemo.

Kovinska garnitura

Največji sovražnik kovine je rja oziroma v našem primeru voda in zrak, ki rjo povzročata. A s primerno zaščito bomo poskrbeli za dolgo življenjsko dobo garniture. Pomembna je kombinacija temeljnega premaza in premaznih slojev, ki škodljivim snovem preprečujejo dostop do podlage. Površino pred barvanjem primerno pripravite. Mehansko odstranite rjo in staro barvo, z nitrorazredčilom pa odstranite tudi druge nečistoče. Prav tako ne pozabite sproti mastiti pregibnih delov, pri čemer je najboljša rešitev WD-40.

Dreamstime
kovinska vrtna garnitura