Zanimivosti

Zakaj bojler več ne greje kot prej?

Zoran Franc
21. 6. 2019, 20.20
Deli članek:

Se tudi vi zgražate nad povišanjem računa za elektriko? Ali vaš bojler čudno ropota, voda pa že po nekaj trenutkih uporabe postane mrzla?

Shutterstock
servis bojlerja

V Sloveniji je voda iz vodovoda precej trda, kar pa seveda ponekod pušča posledice. Med najbolj obremenjenimi napravami so bojlerji, na katerih se lahko nabere tudi do nekaj kilogramov kamna, posledično se poveča poraba elektrike, čas ogrevanja do želene temperature pa se vse bolj podaljšuje. Strokovnjaki tako svetujejo, da se bojler servisira vsaj enkrat na dve leti. Takrat mora serviser preveriti ventile, tipala za gretje vode in grelnike, ki jih praviloma tudi očisti vodnega kamna. Preverili smo cene in ugotovili, da vas bo servis bojlerja stal v povprečju okoli 70 evrov.

Kako prepoznamo težave?

Težave z bojlerjem se pravzaprav začnejo takoj, ko ga priklopimo, za vse to pa, kot že rečeno, krivimo trdo vodo. Težave se začnejo pojavljati, ko se okoli tipala za temperaturo v bojlerju začne nabirati vodni kamen. Takrat termostat preneha dobivati pravilne informacije o temperaturi vode. Rdeča lučka na bojlerju se tako pogosto vklaplja in izklaplja, kar pomeni, da bojler ves čas dogreva vodo, tako pa tudi dviguje račun za elektriko. Sčasoma se poveča tudi hrupnost njegovega delovanja. V začetku slišite zgolj gretje vode, sčasoma pa že piskanje in ropotanje. To je znak napredovanja usedlin apnenca oziroma vodnega kamna.

Kakšne so rešitve

Najboljša rešitev je vsekakor sprotno čiščenje bojlerja, težave lahko omilite tudi z uporabo magnezijevih katod. Zanje boste odšteli približno 30 evrov. Tak nakup bo sicer nekoliko omilil težavo, a je še zdaleč ne bo odpravil. Magnezijeve katode služijo kot lovilci vodnega kamna, zato jih je treba v določenem časovnem obdobju zamenjati. Če kupujete nov bojler, preverite, ali so magnezijeve katode vanj že vgrajene, saj boste tako prihranili vsaj pri prihodnjih čiščenjih.