Čeprav strokovnjaki dvomijo, da bo Alternativa na jesenskih volitvah prišla v parlament, pa bi ob naraščajočem nezadovoljstvu Nemcev zaradi ponavljajočega se reševanja drugih evrskih držav vendarle lahko postala nevarna Merklovi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Ponovna uvedba nemške marke ne sme biti tabu," med drugim piše v strankarskem programu. Da bi dosegli izstop iz evrske skupine, v stranki predlagajo, da Nemčija zavrne vsakršno nadaljnjo finančno pomoč državam v krizi.

Pričakovati je, da bo na čelo Alternative v nedeljo izvoljen Bernd Lucke, sicer dolgoletni član Krščansko demokratske unije (CDU). Stranka naj bi trenutno imela okoli 7000 članov.

Še pred ustanovnim kongresom pa se ustanovitelji Alternative že borijo proti očitkom, da kaže stranka desničarske tendence in nestrpnost do tujcev. Da bi zavrnil očitke, je Lucke med drugim zatrdil, da ne bodo sprejemali nekdanjih članov neonacistične stranke NPD ter da odločno zavračajo nestrpnost do tujcev.

V javnomnenjski raziskavi, ki jo je opravilo podjetje Infratest, je kar 24 odstotkov vprašanih odgovorilo, da si lahko predstavljajo, da bi volili Alternativo. Kljub vsemu so poznavalci skeptični, da bo stranki res uspelo priti v bundestag.