Greenpeacov ledolomilec Arctic Sunrise bo v Koper priplul s hrvaške Reke. Na turnejo, s katero opozarja na škodljive posledice industrijskega ribolova, se je sicer podal pred slabim mesecem dni v Romuniji. V okviru kampanje je ladja že obiskala Bolgarijo, Grčijo in Hrvaško. Iz Slovenije bo krenila na Sicilijo, od tam pa v Španijo, Francijo in Veliko Britanijo.

Greenpeaceovi aktivisti bodo v času turneje zbirali podpisane papirnate ladjice (myboat.gp/si) v podporo malim trajnostnim ribičem. Turneja namreč poteka v času, ko se pogajanja o reformi skupne ribiške politike prevešajo v zaključno fazo.

Kot pojasnjujejo v slovenskem Greenpeacu, je namen turneje pozvati evropske ministre, naj pri določanju dostopa do ribjih lovišč dajo prednost malim ribičem. S turnejo želijo doseči, da se v politično debato vključi tudi male ribiče in ne zgolj "organizacije in lobije, ki zastopajo interese velike, uničevalne industrijske ribiške flote".

Kot še opozarjajo, je sektor trajnostnih ribičev tik pred kolapsom. Ribji staleži zaradi prekomernega izlova namreč upadajo, s čimer se predvsem malim priobalnim ribičem krčijo zmožnosti dostopa do ribolovnih kvot.

Z ladjo okoljskih aktivistov bodo iz države v državo potovali tudi ribiči in si predajali svetilko, ki bo simbolizirala skupni boj za zdrava evropska morja. Tako bo v Slovenijo prišel hrvaški ribič, slovenski pa bo odšel na Sicilijo, kjer bo predstavil svoj pogled in želje po pravični ureditvi.