Zanimivosti

Zelišča v moderni kuhinji

Benjamin Kračun
13. 4. 2013, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zelišča so zakladnica vsake kuhinje, saj naredijo kuhinjo bogato, izvirno, okusno in domačo – babičino.

Thinkstock, iStock, Alesh Maatko
Rožmarin ustavi mutacijo genov, ki lahko pripeljejo do razvoja rakavih celic.

Vrhunsko kuhinjo oblikujejo sveže in domače surovine. Zelišča in njihova uporaba v kuhinji so poznana povsod po svetu.

Nekoč prehranski dodatki, za dekoracijo in lepši izgled krožnika, danes dobivajo vse večjo vlogo tudi pri vsakodnevnem kuhanju. Sveža zelišča imajo več prednosti - pristen okus hrane, manj porabljenih zelišč in dišavnic, boljša in bolj polna hrana, ki poleg tega še bolj diši in s tem vpliva na večjo željo po hrani, ki je pripravljena na krožniku. Najdemo jih že skoraj na vsakem vrtu.

Timijan pomaga pri boleznih pljuč in dihalnih težavah, kot so kašelj in bronhitis.

Nekatera so bolj, druga manj zahtevna za pridelavo. A z vztrajnostjo vzgojimo še tako zapletene rastline. Sveža zelišča so tako postala nepogrešljiva sestavina v vseh modernih kuhinjah. Ne samo modno, ampak tudi zdravo.

Thinkstock, iStock, Alesh Maatko

 

Suha zelišča v vaši kuhinji

Suha zelišča zadišijo, a ne tako polno in izrazito kot sveža.

Suha zelišča so vedno priročna in uporabna. Zložena, zapakirana in posušena. Pospravljena in pripravljena v omari za uporabo.

Njihova kvaliteta pa je padla že s tem, ko so jih v tovarni pobrali in zapakirali v ljubke paketke, ki jih z veseljem kupujemo.

Posušena zelišča so bila od nekdaj v naši kuhinji, a s prihodom svežih, so izgubila svojo vrednost. Še vedno se uporabljajo, a vedno manj in le tam kjer je to nujno. Nimajo tako izrazitega vonja, uporabiti jih moramo več, da dosežemo učinek svežih, hkrati pa s sušenjem izgubljajo svojo energijsko in hranilno vrednost. Priročno jih je imeti v kuhinji, niso pa ravno vodilo dobre in kvalitetne kuhinje. Tokrat vsaj ena prednost rastlinjakov, ko nam čez celo zimo omogočajo uporabo svežih zelišč.

Thinkstock, iStock, Alesh Maatko

 

Gurmanski svet tudi v dnevnem časopisu SVET24.