Slovenija

Imperij dolgov - Kdo stoji za krediti družine Janković?

M.S.
14. 4. 2013, 09.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Družina Janković ima v lasti dve tretjini KLM Naložb in Electo Holding. Slednjo sestavljata Electa in Electa Naložbe.

Mediaspeed

Obe družbi sta blokirani, še pred tem pa je bilo vseskozi jasno, da je Electa v hudih finančnih težavah. Kako je torej mogoče, da je družbi na robu bankrota Deželna Banka Slovenije podaljšala kredit?

Odgovor bi se lahko skrival za imenom in priimkom vplivnega slovenskega bančnika Draška Veselinoviča. Ta je od leta 2005 do 2009 vodil Deželno Banko Slovenije, v kateri je imela družba Electa za okoli pet milijonov evrov posojil, ki so zapadla leta 2008.
Leto pozneje, tik pred odhodom Veselinoviča iz Deželne banke, pa je ta Electi brez zadržkov in dodatnih garancij posojilo podaljšala še za slabo leto.
Po podatkih agencije AJPES iz začetka meseca sodeč, imajo Electa Naložbe blokirane račune od januarja letos, Electa Inženiring pa od decembra 2011.

42,5 milijona evrov premoženja. Od tega 39,5 milijona evrov posojil


Po poročanju časnika Finance ima sicer skupina Electa Holding za 28 milijonov evrov dolgov. Kaj pa se dogaja s podjetjem KLM? Ljubljanski župan Zoran Janković ima v lasti 62,5 odstotka družbe, preostale deleže imajo v lasti člani nekdanje Jankovićeve uprave Mercatorja. KLM ima 11 milijonov evrov dolgov, od tega 9,8 dolguje bankam, dober milijon evrov pa družbi posoja kar sam Zoran Janković. 7,9 milijona evrov je posodil tudi družbi Electa Holding. Po zadnjem razkrivanju časnika Finance družina Janković skupno upravlja približno 42,5 milijona evrov premoženja, ki pa ga je poleg vloženih lastnih sredstev pridobila tudi z najemom 39,5 milijona evrov posojil.
Vprašanje je seveda tudi, kolikšno in kakšno premoženje se skriva v podjetjih, ki jih ima družina ljubljanskega župana na Cipru. Mlajši sin Zorana Jankovića, Jure Janković, je na primer lastnik ciprske družbe Disonco Investments. Ta je imela v Ljubljani v lasti več zemljišč, ki jim je MOL spremenila namembnost in s tem njihovo vrednost povečala za kar petnajstkrat – na šest milijonov evrov.
Nadzornik v Jankovićevi družbi KLM, Klemen Šešok, ki se je pojavil kot prikriti kupec zemljišč za podjetni del družine Janković na območju MOL, pa ima v ciprskem Limassolu registrirano družbo Finadria Holdings. Poetično rečeno, lovke družine Janković izginjajo v meglicah na obalah Cipra in verjetno še kje. Dolgovi oziroma posojila pa so v slovenskih bankah, ki so v državni lasti.
Če družina Janković ne bo poplačala svojih dolgov, v katerih se utaplja njen poslovni imperij, bi torej ti lahko padli na pleča davkoplačevalcev. K temu bi zaradi domnevno prijateljskih uslug lahko pripomogel tudi Draško Veselinovič, v nekaterih krogih imenovan kot bankir za elito.
Spomnimo: med njegovim vodenjem Nove Ljubljanske banke je ta odobrila posojilo nekdanji šefici kabineta takratnega predsednika vlade Boruta Pahorja, Simoni Dimic. Ta je ob 220 tisoč evrih plače dobila odobreno posojilo v višini 350.000 evrov za dobo 30 let, za nameček z izjemno ugodno obrestno mero in brez vsakršnih jamstev. Draško Veselinovič se v prostem času sicer ukvarja s pisanjem aforizmov, ki jih je doslej izdal v treh knjigah. Ironično lahko omenimo vsaj dva izpod njegovega peresa: »V Sloveniji najbolj napredujejo ljudje, ki so najmanj naredili za Slovenijo in največ zase.« in »Če nimamo denarja, ga pa kupimo.«