Svet

Na Poljskem največji spomenik Janezu Pavlu II.

STA/ M.V.
13. 4. 2013, 17.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V poljskem mestu Czestochowa, ki slovi kot najbolj priljubljen romarski cilj v državi, bodo danes odkrili največji spomenik na svetu, posvečen papežu. Spomenik Janeza Pavla II., ki meri 13,8 metra v višino, težek pa je sedem ton, bo vpisan tudi v Guinnessovo knjigo rekordov.

Wikipedia

Postavitev spomenika je spremljala polemika. Prebivalci mesta Czestochowa so se pritožili glede postavitve orjaškega kipa nekdanjega papeža, ki steguje roke proti nebu. Proti mestu je namreč obrnjena njegova hrbtna stran.

Poleg največjega kipa s podobo papeža na svetu se na Poljskem lahko pohvalijo tudi z največjim kipom Jezusa, so sporočili s poljske agencije TVN.

Karol Wojtyla oziroma Janez Pavel II., po rodu s Poljske, je bil eden najbolj priljubljenih papežev v zgodovini Rimskokatoliške cerkve. Med svojim 27-letnim pontifikatom - drugim najdaljšim na čelu Cerkve - je obiskal kar 129 držav. Umrl je 2. aprila 2005.

Poljaka so kmalu po smrti razglasili za blaženega, domnevno zaradi čudežne ozdravitve francoske redovnice Marie Simon-Pierre.