Svet

Janša z islandskim predsednikom o konceptu odgovornost zaščititi

STA/ M.V.
13. 4. 2013, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ob robu mednarodne konference o človekovih pravicah, ki se je v petek zaključila v Reykjaviku, se je prvak SDS Janez Janša sestal s predsednikom Islandije Olafurjem Ragnarjem Grimssonom. Slednji je Janšo in predsednika Inštituta za kulturno diplomacijo (ICD) iz Berlina Marka Donfrieda gostil na svečanem kosilu, so sporočili iz SDS.

Mediaspeed

Janša in Grimsson, ki Islandiji predseduje že peti mandat, sta izmenjala izkušnje s področja delovanja mednarodnih institucij, uresničevanja koncepta odgovornost zaščititi (R2P - Right to protect) in drugih pri poskusih dopolnitve mednarodnega pravnega reda, da bi bil ta učinkovitejši pri preprečevanju množičnih grozodejstev in genocida.

Predsednik SDS je sogovornika podrobneje seznanil z mednarodno iniciativo ICD in drugih organizacij za dopolnitev pravnih osnov delovanja ZN v smislu večjega poudarka na preprečevanju konfliktov ter ga prosil, naj tudi Islandija imenuje kontaktno točko oziroma visokega predstavnika za koncept R2P in hkrati sponzorira Globalni center za R2P.