Zanimivosti

Vodka iz orjaških sršenov

J. P.
12. 4. 2013, 19.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na Japonskem varijo neobičajno alkoholno pijačo iz tamkajšnjih sršenov, ki lahko v eni minuti pobijejo tudi do štirideset čebel, več njih pa čebeljo kolonijo v roku nekaj ur.

Wikipedia

Zastrašujoči japonski orjaški sršen premore en centimeter veliko želo, ki izloča strup s posebnim encimom, ki razgrajuje meso, obenem pa je zmožen več pikov. Njegov pik naj bi bil skrajno boleč, vendar se najdejo ljudje, ki so pripravljeni prestati nekaj pikov, da jih lahko ujamejo za posebno vrsto shouchuuja – japonska alkoholna pijača, podobna vodki.

Žrtve sršenjega pika tvega smrti zaradi alergične reakcije na strup, če ni deležen ustreznega zdravljenja. Letno naj bi bilo okrog štirideset smrti, povezanih s piki sršenov.

Nenavadna alkoholna pijača praviloma ni na voljo v prosti prodaji.

Pijača naj bi bila umazano rjave barve, njen vonj pa naj bi spominjal na gnijoče meso. Po okusu se naj ne bi kaj dosti razlikovala od običajnega shouchuuja, razen slankastega pookusa. Njena privlačnost naj bi ležala v domnevni zdravilnosti, saj naj bi blagodejno delovala na kožo in zmanjševala utrujenost.

Za pripravo pijače je torej ključen lov na sršene. Če gre za podzemno gnezdo, lovci čezenj poveznejo mrežo, sicer uporabijo plastično vrečko. Sršene med letom lovijo z velikanskim muhalnikom. Zaščitna oprema je seveda obvezna, a se vseeno zgodi, da sršeni uspejo predreti skozi zaščito.

Za pripravo pijače v kozarec za vlaganje, napolnjem s shouchuu-jem, vstavijo večje število še živečih sršenov. Kozarec nato neprodušno zaprejo, sršeni pa se utopijo v alkoholu, še prej pa v obupu izločijo strup, ko poskušajo na vse pretege pobegniti. V alkoholu se fermentirajo tri leta, učinke strupa pa izniči alkohol.