Košarka

Ivo Daneu drži pesti za naše fante

Simona N. Dakič / Lady
4. 9. 2013, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Slovenija bo prihodnje tri tedne živela s košarko in za košarko, saj bo kot organizatorka evropskega prvenstva v košarki.

Arsen Perič / Ekipa

Gostila bo vse največje evropske košarkarske zvezde. Kaj takšno prvenstvo pomeni za športnike, zna najbolje opisati legendarni košarkar Ivo Daneu. Zdaj 75-letni gospod je leta 1970 sodeloval na svetovnem prvenstvu v Ljubljani in na znameniti tekmi proti Američanom s slovitim metom prek glave popeljal takratno jugoslovansko reprezentanco do naslova svetovnih prvakov. Razumljivo, da kot častni ambasador prvenstva tudi zdaj ne bo zamudil nobene tekme slovenskih košarkarjev.

Ivo se seveda rad spominja tistih zlatih časov leta 1970, čeprav ni preveč nostalgičen. »To je nekaj, česar ni mogoče kar tako izbrisati. Tista zmaga je bila zelo pomembna za uveljavitev jugoslovanske košarke v svetu. Jaz pa sem z njo kar najlepše končal svojo športno kariero,« pravi kapetan tedanje jugoslovanske reprezentance, ki priznava, da je tudi letošnje evropsko prvenstvo v Sloveniji že zelo težko pričakoval.
Kljub temu pa je zelo previden pri napovedih, kaj si od tega prvenstva lahko obetamo Slovenci. »Seveda si vsi želimo, da bi naši fantje prišli med prve štiri najboljše ekipe, vendar bo zelo težko.«

Več v tiskani Lady.