Aljaska

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel bližnjega srečanja z losom

S.R.
21. 5. 2024, 07.34
Posodobljeno: 21. 5. 2024, 09.42
Deli članek:

Na Aljaski se je v nedeljo odvila tragedija. 70-letnega moškega je ubila samica losa.

Profimedia
Odrasel los lahko tehta tudi 350 kilogramov.

V bližini mesta Homer na Aljaski je nedavno neka samica losa povrgla dva mladička. Če je s tem najprej poskrbela za dve novi življenji, pa je pozneje enega vzela. Kot je potrdil tiskovni predstavnik ministrstva za javno varnost na Aljaski Austin McDaniel, je v nedeljo po napadu losa umrl 70-letni Dale Chorman. Ta se je skupaj s prijateljem po tamkajšnji goščavi plazil s samo enim ciljem, najti mladičke in jih ovekovečiti s fotoaparatom. Ni jima uspelo, saj ju je še pred tem prestregla in napadla samica.

Chorman je bil na mestu mrtev, njegov pajdaš pa jo je odnesel brez praske. Bežal je, kolikor so ga nesle noge, zato tudi ni vedel povedati, ali je »losica« Chormana usmrtila z dobro odmerjeno brco, ali pa ga je poteptala. Ko so na kraj prispeli zdravniki, so lahko le potrdili njegovo smrt. Samica je do takrat skupaj z mladički že zapustila območje.

Kot poroča tiskovna agencija AP, se na Aljaski, ki šteje približno 737.000 prebivalcev, nahaja do 200.000 losov. Ti običajno niso agresivni, a lahko postanejo, če se počutijo ogrožene. Kot pri ostalih bitjih, nevarnost preti zlasti v primeru samice, ki je zelo zaščitniška do svojih mladičkov.