Košarka

EuroBasket 2013: Do prve tekme le še nekaj ur!

STA / S.R.
4. 9. 2013, 09.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Včeraj zvečer so visoki Fibini predstavniki in slovenski politični vrh tudi uradno odprli EuroBasket 2013. Do prve tekme pa nas loči le še nekaj ur! Slovenija bo prvo tekmo odigrala danes ob 21. proti reprezentanci Češke.

Mediaspeed
Maskota EuroBasketa Lipko.

Na odru so se najprej zvrstili mladi z zastavami držav udeleženk: Češke, Gruzije, Poljske, Španije, Hrvaške, Izraela, Velike Britanije, Belgije, Ukrajine, Francije, Nemčije, Latvije, Bosne in Hercegovine, Makedonije, Črne gore, Srbije, Litve, Turčije, Finske, Švedske, Grčije, Rusije, Italije in kot zadnje domače, slovenske. Goste so v razgibanem programu z glasbenimi točkami pozdravili tudi predstavniki vseh štirih mest, ki bodo gostila tekmovanje: celjski župan Bojan Šrot, jeseniška podžupanja Vera Pintar, podžupan Kopra Danijel Cep in ljubljanski župan Zoran Janković.

"Prireditelji so morali prehoditi dolgo in ne enostavno pot. Omogočili so, da se je tudi slovenska košarka vpisala na zemljevid evropske košarke. V športu dosegamo presežke. A nismo le individualisti, uspešni so tudi naši ekipni športniki. Prepričana sem, da nam bo uspelo tudi tokrat. Začenjajo se napeti dnevi na tribunah ali pred televizijskimi zasloni. Na koncu resda šteje rezultat, šteje pa tudi stisk rok dveh moštev v priznanju, da je bila tekma dobra in poštena in da je zmagal najboljši. Ponosni smo na fante naše reprezentance, a naša zaveza in dolžnost je, da so lahko tudi oni ponosni na svojo državo. Tudi mi bomo naslednje dni stiskali pesti za slovenske fante, z njimi dihali, upali in živeli. Naj zmaga najboljši, jaz pa navijam za Slovenijo. Dajmo, fantje," je dejala slavnostna govornica, predsednica vlade Alenka Bratušek.

Mediaspeed
Sandra Harb, pevka

Predsednik KZS Roman Volčič je poudaril ponos zadnjih dveh let in pol, odkar je Slovenija dobila organizacijo tekmovanja. "Prepričan sem, da lahko tekmujemo na področju organizacije in športnega odnosa. Prepričan sem, da boste vsi uživali v Eurobasketu, vsem ekipam želim boj brez poškodb in da bodo vsi dosegli najboljše rezultate, še najbolj pa naši. Srečno," je dejal Volčič.

Čast, da je prvenstvo uradno odprl, pa je pripadla generalnemu sekretarju Fibe Europe Kamilu Novaku: "V imenu Fibe Europe mi je v zadovoljstvo, da vas pozdravljam v Sloveniji na 38. košarkarskem EP. Država s košarkarskim srcem je dobila prvenstvo, na katerega je dolgo čakala. Prireditelji so veliko vložili vanj in prepričan sem, da nam bo ostalo v lepem spominu. Prepričan sem, da bodo vse tekme dobro obiskane in naj se igrajo v poštenem vzdušju. Vemo, da lahko zmaga samo eden, vsem pa želim veliko sreče. Prvenstvo zdaj razglašam za uradno odprto."

Zares se bo Eurobasket začel danes. Prve štiri tekme se bodo začele ob 14.30 na Jesenicah, v ljubljanski dvorani Tivoli, v Kopru in Celju. Medtem ko so se košarkarji na uvodne dvoboje pripravljali še na zadnjih treningih, pa je v Sloveniji že močno čutiti tudi zunanji utrip prvenstva.

Mediaspeed
Zoran Jankovič, župan Mestne občine Ljubljana

Zares se bo za tudi za Slovenijo in njeno košarkarsko ekipo pričelo čez slabih 24 ur. V sredo ob 21. uri bodo izbranci Božidarja Maljkovića stopili na parket celjske dvorane in začeli tekmo proti Češki. Za Slovenijo je 46 dni priprav, približno 50 treningov in 12 tekem, na katerih so zabeležili deset zmag in dva poraza. Prvič v zadnjih reprezentančnih akcijah so pripravile minile brez poškodb, tako da bo Slovenija prvenstvo pričakala v polni postavi.