Svet

Putin zahteva "prepričljive" dokaze o kemičnem napadu v Siriji

STA / J.P.
4. 9. 2013, 09.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ruski predsednik Vladimir Putin je zahodne države pozval, naj v Varnostnem svetu Združenih narodov predstavijo prepričljive dokaze o domnevnem kemičnem napadu v Siriji. Če bo dokazano, kdo stoji za napadom, se bo Moskva odločno odzvala, je napovedal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Reuters
Rusija je Siriji dobavila nekaj delov raketnega sistema S-300

"Če obstaja dokaz, da je bilo uporabljeno kemično orožje s strani vojske... mora biti dokaz predstavljen VS ZN. In biti mora prepričljiv," je v pogovoru za rusko televizijo Prvi kanal povedal Putin.



Če dejansko obstaja dokaz o tem, kakšno orožje je bilo uporabljeno in kdo ga je uporabil, bo Rusija "pripravljena delovati na najbolj odločen in resen način", je še zagotovil ruski predsednik.

Na vprašanje, ali bi se Rusija strinjala z napadom na Sirijo, če bi se izkazalo, da je režim izvedel kemični napad, je Putin odgovoril: "Tega ne izključujem." Je pa poudaril, da bi bilo posredovanje brez mandata VS ZN "nesprejemljivo" in bi lahko bilo kvalificirano izključno kot agresija. "Le VS ZN lahko odobri uporabo sile proti drugi državi," je vztrajal.

Putin je dodal še, da je Rusija Siriji dobavila nekaj delov raketnega sistema S-300, a so dobave sedaj ustavljene. "Dobavili smo posamezne komponente, a celotna dobava ni bila zaključena," je pojasnil.

AFP sicer piše, da je intervju najverjetneje služil temu, da bi Rusija pred začetkom srečanja vrha G20, katerega gostiteljica je, svetu pokazala nekoliko bolj pragmatični obraz glede Sirije. Rusija ima kot stalna članica VS ZN možnost veta na odločitve telesa, ki jo je doslej v zvezi s Sirijo izkoristila že trikrat.