Ostali športi

Mina Markovič dvakrat na stopničkah

STA / S.R.
2. 9. 2013, 09.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Mina Markovič je na evropskem prvenstvu v balvanskem plezanju v nizozemskem Eindhovnu osvojila dve srebrni kolajni.

Mediaspeed

Druga je bila v finalu prvenstva v balvanskem plezanju, srebru v balvanih pa je dodala še srebro v kombinaciji, ki se podeljuje na podlagi dosežkov v težavnosti in balvanih.

Letos je na evropskih prvenstvih tako osvojila že tri srebrne kolajne. Markovičeva je bila srebrna tudi julija v Chamonixu, na EP v težavnostnem plezanju.

"Zmaga je bila dosegljiva, ampak sem tudi z drugim mestom lahko zadovoljna. Trikrat srebrna medalja na EP je zelo lep dosežek. Če sem bila po težavnosti in drugem mestu na EP v Chamonixu malenkost razočarana, sem v balvanih nadoknadila vse skupaj in skupno gledano sem zadovoljna z EP. To, da znam plezati balvane, sem dokazala že lani večkrat in tudi letos. Je pa pri balvanih še vseeno precej odvisno od same postavitve. Tokrat so mi balvanski problemi res zelo ustrezali. Ne bi rekla, da na začetku leta nisem bila pripravljena, balvane sem veliko trenirala, rekla bi, da nisem bila pripravljena za tiste balvane, ki so jih takrat večinoma postavili," je po večernem finalu šesterice najboljših dejala Markovičeva, trikratna evropska podprvakinja v težavnosti, balvanih in kombinaciji.

Markovičeva je bila edina Slovenka v finalu. Evropsko krono iz Innsbrucka 2010 je ubranila Avstrijka Anna Stöhr, skupna zmagovalka svetovnega pokala, tretja je bila Francozinja Melanie Sandoz.

"Zlato nam ostaja očitno za drugič. Če ne gre drugače, prihodnje leto je svetovno prvenstvo, najprej v balvanih v Münchnu in nato še težavnost in hitrost v španskem Gijonu, tako da bo zadosti priložnosti. Mislim, da bomo naredili vse, da bo naslednje leto Mina zlata na svetovnem prvenstvu in bo vse skupaj poplačano. Sem več kot zadovoljen z izkupičkom evropskega prvenstva. Dejansko smo šli na prvenstvo brez velikih pričakovanj, ostaja pa majčkeno grenak priokus. Če bi Mina splezala zadnji balvan v prvo, bi celo zmagala. Sem pa več kot zadovoljen s srebrom in še srebrom v kombinaciji," pa je lov za zlatom na prihodnjem velikem prvenstvu napovedal Minin trener Škofjeločan Roman Krajnik.

V moški konkurenci sta v Eindhovnu tekmovala dva Slovenca Klemen Bečan, ki je v polfinalu osvojil 11. mesto, Jernej Kruder pa je v kvalifikacijah zasedel končno 31. mesto. Naslov balvanskega prvaka stare celine je pripadel Avstrijcu Kilianu Fischhuberju, srebrn je bil Rus Dimitrij Šarafutdinov, bron pa je šel v roke Avstrijca Jakoba Schuberta.

Že ob koncu tedna bo Markovičeva nastopala na plezalnem mitingu najboljših, prestižnem tekmovanju z najdaljšo tradicijo, rock mastersu v italijanskem Arcu, na katerem je skupaj z Avstrijcema Angelo Eiter in Schubertom kot druga Slovenka v zgodovini uvrščena v ožji krog nominirancev za športno-plezalnega oskarja za najboljše tekmovalne dosežke v minulem letu. Leta 2008 je to nagrado prejela Maja Vidmar.