Svet

Kje bi lahko potekale olimpijske igre 2020?

STA / A.M.
4. 9. 2013, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Buenos Airesu se je danes s sejo izvršnega odbora začel uvod v 125. zasedanje Mednarodnega olimpijskega komiteja (Moka), na kateri bodo v soboto razglasili prireditelja olimpijskih iger leta 2020, v torek, 10. septembra, pa bodo volitve naslednika sedanjega predsednika olimpijske družine Jacquesa Roggeja.

Reuters
Za OI 2020 se potegujejo Carigrad, Madrid in Tokio, za mesto predsednika Moka pa šest kandidatov: Nemec Thomas Bach, Ukrajinec Sergej Bubka, Portoričan Richard Carrion, ki ima tudi državljanstvo ZDA, Singapurec Ser Miang Ng, Švicar Denis Oswald in Tajvanec Ching-Kuo Wu.

Kandidati za prireditelja OI 2020 se bodo članom Moka, trenutno so 104, zadnjič predstavili v soboto, 7. septembra, ko bo ob 22. uri po srednjeevropskem času tudi razglasitev gostitelja. Kot običajno v zadnjem obdobju bodo vse kandidate zastopali najvišji politiki držav ter športne in svetovno znane osebnosti.

Carigrad se bo pred razglasitvijo predstavil kot prvi ob 14. uri. Turčija bi bila prva gostiteljica OI s pretežno muslimanskim prebivalstvom. Gospodarsko močna in v regiji vplivna je na tradiciji Kemala Ataturka ustanovljena država dolgo veljala kot vzor stabilne demokracije. A junija so številne omenjene prednosti "mosta med vzhodom in zahodom" zamajali hudi in nasilni protesti ter vojaško posredovanje. Država s 76 milijoni prebivalcev, ki se tudi zaradi nerešenih vprašanj človekovih pravic desetletja nahaja pred vrati članstva v Evropski uniji, zaradi cvetočega gospodarstva vlaga v šport ogromne vsote denarja, v njej pa kruh služijo tudi številni slovenski strokovnjaki.

Uro in pol pozneje bo predstavitev Tokia. Japonska prestolnica je v senci Carigrada in Madrida dolgo tiho in vztrajno utrjevala svoj položaj, nato pa se je "zgodila" Fukušima. Azijska gospodarska velesila, sedaj v senci Kitajske, je gradila na veliki javni varnosti in urejenosti, finančni stabilnosti, izvrstni infrastrukturi in javni podpori. Jedrska katastrofa v elektrarni Fukušima - Daiči, posledica potresa z magnitudo 6,5 in cunamija, so 11. marca 2011 predstavniki vlade označili kot "da ni bil nihče prizadet in da ni bilo velike škode". Že manj kot uro pozneje se je ta velika laž stopnjevala in v naslednjem obdobju dosegla raven največje jedrske nesreče doslej po Černobilu 1986. Dve leti in pol pozneje je jasno, da bodo potrebna dolga desetletja čiščenja posledic iztekanja jedrskih odpadkov, ki še vedno ni povsem od nadzorom.

Ob 17. se Madrid skušal otresti bremena "največjega gospodarskega palčka" med trojico. Med njimi pa velja za mesto, ki naj bi porabilo najmanj denarja za izvedbo IO, ker ima veliko večino športnih objektov praktično že narejenih. Stadioni, dvorane in druga prizorišča naj bi dobili le za leto 2020 ustrezno tehnično opremo in kakšno posodobitev. Proračun v višini 2,37 milijarde evrov je neprimerno nižji od stroškov, ki jih navajata Tokio ali Carigrad, vendar je ta znesek videti predvsem kot posledica hude gospodarske krize v Španiji. Velika športna tradicija države številnih olimpijskih, svetovnih in evropskih prvakov ter svetovnih klubskih velikanov zato zbledi ob astronomskem državnem primanjkljaju in rekordni brezposelnosti.

Volitve za predsednika Moka, devetega v zgodovini modernega olimpizma, bodo 10. septembra ob 16. uri, ob 17.30 pa bodo odločitev tudi uradno sporočili. V 119-letni zgodovini krovnega olimpijskega gibanja se za mesto predsednika še nikoli ni potegovalo toliko kandidatov, kot tokrat.

Svetovni rekorder v skoku s palico Ukrajinec Sergej Bubka je bil 28. maja zadnji, ki je potrdil svojo kandidaturo. Bubka je z 49 leti najmlajši kandidat in ima med vsemi daleč največje športne uspehe, mladost in kratko delovanje v organih Moka pa naj bi bile njegovi šibki plati. Devetinpetdesetletni pravnik Thomas Bach, nekdanji zlati olimpionik v sabljanju, je podpredsednik Moka z bogato športno funkcionarsko biografijo, zaradi katere velja med šesterico za najizkušenejšega.

Denis Oswald, 67-letni pravnik in nekdaj bronasti olimpijec v veslaškem četvercu, je bil od skupščine leta 1989 na Bledu do nedavnega predsednik Mednarodne veslaške zveze, leta 1991 pa je postal član Moka. Dolgoletni predsednik poletnih olimpijskih športov zaradi svoje relativne starosti kot predstavnik "stare struje" ni med favoriti. Šestdesetletni bančnik Richard Carrion je član Moka od leta 1990 in je v njem sedaj predsednik zelo vplivne finančne komisije, vendar je brez športne tekmovalne zgodovine, zato velja le za sodelujočega v kandidaturi.

Tudi 64-letni diplomat in poslovnež Ser Miang Ng je, tako kot Bach, eden od podpredsednikov Moka. Prihaja iz vplivne Azije, vendar je brez vidnejših športnih dosežkov. Kljub svoji priljubljenosti v Moku pa za razliko od Bacha ali Carriona nima velikega vpliva. Še veliko manj pa ga ima šestinšestdesetletni Ching-Kuo Wu, arhitekt po poklicu, sicer predsednik Mednarodne zveze amaterskih boksarjev, ki velja za največjega 'outsiderja