Slovenija

Slovenija vsak dan manj konkurenčna

STA / A.M.
4. 9. 2013, 19.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so v odzivu na padec Slovenije na letošnji lestvici konkurenčnosti WEF za STA zapisali, da je vzroke zanj med drugim iskati v nezadostni povezanosti med znanjem in končnimi proizvodi oz. storitvami, ki zato niso na dovolj visoki tehnološki ravni. Napovedali so tudi nove ukrepe.

Thinkstock
Na ministrstvu se zavedajo, da se mora Slovenija usmeriti v izdelke in storitve z visoko dodano tehnološko vrednostjo, predvsem pa bo treba razvijati in promovirati primerjalne prednosti Slovenije.

Za izboljšanje konkurenčnosti ministrstvo napoveduje nove ukrepe za zagotavljanje celovitega podpornega okolja za spodbujanje podjetništva in inovativnosti, spodbujanje nastajanja rasti in razvoja podjetij, spodbujanje inovativnosti in podjetniških vlaganj v raziskave in razvoj ter spodbujanje malih in srednje velikih podjetij, ki se s finančno in gospodarsko krize najtežje spopadajo.

Na področju odprave administrativnih ovir pa na ministrstvu med drugim predvidevajo enotne spletne točke za tuje in domače poslovne subjekte in pa enoten nabor ukrepov za večjo konkurenčnost in izboljšanje poslovnega okolja.

Za premostitev problema težko dostopnih posojil, ki je posledica še vedno zaostrenih razmer na finančnem trgu in neaktivne vloge bančnega sektorja, pa se preko slovenskega podjetniškega sklad in SID banke izvaja ukrepa mikrofinanciranja. Z uporabo instrumentov t.i. finančnega inženiringa se tako aktivno posega na trg dostopa do virov financiranja v segmentu mikro in malih podjetij.

Na ministrstvu se zavedajo, da je tovrstni ukrep le začasne narave, namenjen premostitvi bančnega krča in dodajajo, da poleg navedenega ukrepa izvajajo tudi podeljevanje garancij za bančne kredite s subvencijo obrestne mere, ki podjetjem omogočajo lažji dostop do dolžniških virov financiranja.

Slovenija je na letošnji lestvici globalne konkurenčnosti Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) izgubila šest mest. Med 148 državami se je znašla na 62. mestu, medtem ko je lani med 144 državami zasedla 56. mesto. Najslabše ocene je dobila pri ocenah stanja bančnega sistema in pri možnosti dostopa do posojil.