Šport

Slovenska smučišča med najbolj priljubljenimi na Hrvaškem

STA/M.J.
30. 12. 2013, 13.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Cerkno in Rogla sta letos med najbolj priljubljenimi smučišči za Hrvate, ki se bodo tudi letos množično odpravili na sneg v Italijo, Avstrijo, Slovenijo, Francijo ter v BiH. V Združenju hrvaških turističnih agencij (Hupa) pričakujejo, da bodo do pomladi organizirali smučanje za približno 100.000 Hrvatov.

Hribi.net

Prodaja smučarskih aranžmajev je v okviru lanskih rezultatov, saj minusov za enkrat ni, je povedal predsednik Hupa Boris Žgomba za današnji Novi list. Poudarja, da je največ povpraševanja za bližja smučišča ter za tedenske aranžmaje.

"Absolutni šampion je Avstrija, sledita Italija in Slovenija. Odhajajo tudi v Francijo, sicer pa to niso velike številke. Del smučarjev, večinoma tisti iz Dalmacije, bodo na snegu v Bosni in Hercegovini. Nova zimska destinacija pa je Slovaška", je še dejal Žgomba.

Najbolj iskana smučišča so Sillisa, Matrei, Saalbach, Gerlitzen, Kronplatz, Val Thorens, Cerkno in Rogla, so sporočili iz turistične agencije Atlas.

V agenciji Kompas so v primerjavi s prejšnjo sezono zabeležili nekaj več aranžmajev, ki vključujejo tudi šole smučanja in podobno. Izpostavili so, da imajo približno 70 odstotkov rednih smučarjev.

V turističnih agencijah pričakujejo, da bo največ Hrvatov uživalo na snegu med 4. in 11. januarjem, ko je predviden prvi množični pohod hrvaških smučarjev na evropska smučišča po vstopu Hrvaške v Evropsko unijo.

Sicer pa zaenkrat ni podatkov o tem, koliko hrvaških smučarjev bo odšlo na smučišča v lastnih aranžmajih, a je pričakovati, da jih bo približno enako kot tistih, ki bodo na smučišča prispeli preko turističnih agencij. Med prejšnjo sezono so namreč hrvaški mediji poročali, da si je smučanje vsaj za nekaj dni privoščilo okoli 200.000 Hrvatov.