Slovenija

Višje sodišče v Ljubljani prevzel Anton Panjan

STA/M.J.
30. 12. 2013, 14.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Z današnjim dnem vodenje Višjega sodišča v Ljubljani prevzema dosedanji predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Anton Panjan. Višje sodišče bo po njegovi napovedi tudi v prihodnje pozornost namenjalo zlasti večjim kazenskim in gospodarskim zadevam. Pozornosti javnosti zaradi nekaterih odmevnejših zadev ga ne straši, je za STA pojasnil Panjan.

Mediaspeed

Panjan ocenjuje, da je prišel na urejeno in dobro kadrovsko zasedeno sodišče, ki je bilo tudi doslej dobro vodeno. Se bo pa tudi na tem sodišču odražala problematika prvostopenjskih, zato bo treba pozornost nameniti enakim področjem, torej večjim kazenskim in gospodarskim zadevam. Zlasti pri slednjih čas reševanja v primerjavi z ostalimi oddelki ni takšen, kot bi moral biti, je povedal novi predsednik ljubljanskega višjega sodišča. Civilno, izvršilno in prekrškovno področje pa so po njegovi oceni neproblematična.

Sredi leta bo sicer minilo leto dni od zaveze državljanom, ki sta jo podpisala sodstvo in vlada. Z njo so se med drugim zavezali k hitrejšim sodnim postopkom. Tako naj bi prihodnje leto povprečno reševanje zadev pred vsemi sodišči trajalo manj kot eno leto, v nekaterih postopkih in pred nekaterimi sodišči pa celo samo tri mesece.

Po napovedi Panjana bo ta zaveza zaradi ciljev, ki naj bi jih dosegli do začetka junija, s strani javnosti v pomladnih mesecih večkrat izpostavljena. Kot je poudaril, gre pri zavezi za povprečno pričakovane čase, zato bo kakšna obsežnejša zadeva kljub vsemu še prebila rok.

Že sedanja analiza, ki jo je Panjan opravil kot vodja ljubljanskega okrožnega sodišča, po njegovih besedah kaže, da so se ciljem iz zaveze na nekaterih področjih že močno približali. Podobno velja tudi za višje sodišče, je dodal. "Upam, da se ta zaveza ne bo s strani koga pikolovsko analizirala," je poudaril Panjan. Sicer pa sodstvo tako izrazitih pozitivnih premikov po njegovi oceni še ni doživelo.

Višje sodišče bo sicer v prihodnjem letu obravnavalo enega najodmevnejših sodnih procesov v zadnjem času, zadevo Patria. Panjan ob tem zatrjuje, da pred pozornostjo javnosti in kritikami ne bodo bežali. Je bilo pa to sodišče po njegovih besedah vsaj od dela medijev "že nekoliko na zalogo kritizirano glede te zadeve".

Odločitev bo gotovo deležna kritik, kakršna koli že bo, meni Panjan. "Glede tega z naše strani ni nobene skrbi. Tega se zavedamo. To nas v ničemer ne straši," je poudaril. Na normalne kritike bodo pripravljeni in bodo nanje odgovarjali, na kritizerstva pa ne.

Panjana je na mesto predsednika ljubljanskega višjega sodišča v začetku meseca imenoval sodni svet. Dolgoletni predsednik višjega sodišča Jernej Potočar je namreč odhaja v pokoj.