Kot je za STA danes povedal Bojan Kitel s Policijske uprave Maribor, je bilo v Ormožu prijavljeno kaznivo dejanje poškodovanja tuje stvari, a ga bodo policisti zaključili s poročilom na državno tožilstvo, saj ni bilo prepoznanega naklepnega dejanja. Šlo naj bi namreč za uničenje ob čiščenju prostora. "Namen je bil čistiti in ne poškodovati," je pojasnil.

Ormoški policisti so po ogledu po poročanju Dela zapisali, da so Gnezdi atelje po navodilu župana Alojza Soka (NSi) izpraznili gasilci. Sok pravi, da to ni res. "Gasilcem sem naročil, da naj prostor, v katerem so predmeti g. Gnezde, pustijo, takšen kot je. Zagotovili so mi, da se predmetov v tem prostoru niso dotikali. Sam nisem bil prisoten in ne vem, kaj vse je bilo notri. Je pa bil prostor odklenjen že dalj časa in mislim, da g. Gnezda ni bil v njem že nekaj let," je povedal za STA. Po njegovih besedah so se gasilci sami ponudili, da šolo očistijo.

"Sicer pa vse stroške vzdrževanja šole plačuje občina. Sedaj preverjamo, ali imamo z g. Gnezdo sploh sklenjeno kakšno pogodbo, da lahko on tam ima svoj atelje," je še dodal Sok. V Delu je objavljen sklep krajevne skupnosti iz leta 1997, ki pravi, da se en razred dodeli slikarju Gnezdi. Čeprav je dokument podpisal prav Alojz Sok, takratni predsednik sveta Krajevne skupnosti Ormož, ta pravi, da "te pogodbe na občini nimajo oz. je zaenkrat ne najdejo".

Atelje Gnezde se nahaja v nekdanji šoli na Humu pri Ormožu. Slikar živi slabih 20 kilometrov stran od ateljejskih prostorov, na Razkrižju, in je zdaj po poročanju Dela ostal brez vseh svojih skic, študij, grafik, strokovne literature in osebne korespondence z nekaterimi slovenskimi slikarji. Skurili so mu tudi vse izvode revije Flash Art, ki jih je zbiral med letoma 1983 in 1992, pogreša pa tudi svojo zbirko revije Kunstforum. Ostali so mu le veliki formati olj na platnu.

Gnezda napoveduje, da bo proti storilcem vložil ovadbo. "Do danes nisem prejel prav nikakršnega namiga ali uradnega obvestila, da sem nezaželen oziroma da naj odstranim svoje stvari iz ateljeja in depoja, ki sem ga imel v pritličju," je povedal za Delo.

Akademski slikar je prvi vlom v prostore ateljeja prijavil poleti 2009. Dva meseca kasneje so vse do danes neodkriti storilci vlomili drugič. Takrat je nastalo za 50.000 evrov škode.