Slovenija

Finančno stanje slovenskih gospodinjstev vse slabše

STA/M.J.
30. 12. 2013, 11.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Razpoložljivi dohodek gospodinjstev je bil v tretjem četrtletju za 1,1 odstotka nižji kot pred letom dni, kar je sedmo zaporedno četrtletje z nazadovanjem. Medletni padec je bil vseeno manjši kot v drugem četrtletju, ko je znašal 2,7 odstotka. Kljub padanju dohodka pa se je stopnja varčevanja okrepila.

Zajem zaslonske slik

Bruto razpoložljivi dohodek gospodinjstev je v tretjem četrtletju znašal nekaj manj kot 5742 evrov, potem ko je bil v drugem trimesečju pri 5811 evrih in pred letom dni pri 5807 evrih.

Izdatki gospodinjstev za končno potrošnjo so bili v tretjem četrtletju za dva odstotka manjši kot pred letom dni, potem ko je bil padec v drugem trimesečju 1,4-odstoten.

Bruto varčevanje gospodinjstev se je kljub padanju razpoložljivega dohodka v medletni primerjavi okrepilo. V tretjem četrtletju so gospodinjstva bruto privarčevala skoraj 713 evrov, kar je sicer nekaj več kot 50 evrov manj kot v drugem trimesečju, a 50 evrov več kot v enakem obdobju lani.

To se je odrazilo tudi v stopnji bruto varčevanja. Ta je v tretjem četrtletju znašala 12,4 odstotka in bila tako za odstotno točko višja kot v enakem obdobju lani.

Presežek gospodinjstev, torej razlika med neto posojanjem in neto izposojanjem, se je v tretjem četrtletju v primerjavi z enakim obdobjem lani zvišal, in sicer za skoraj 130 milijonov evrov na 465,1 milijona evrov.

Če so gospodinjstva običajno neto posojilodajalec, pa to ne velja za podjetja. Ta se običajno za izvedbo investicij zadolžujejo in so običajno tipičen primer neto posojilojemalcev.

Vendar pa se je zadolževanje podjetij z začetkom finančne krize najprej precej zmanjšalo, nato pa so ob razdolževanju in pomanjkanju investicij predlani prvič, odkar so na voljo podatki, dosegla presežek.

Po prvih ocenah se ta trend nadaljuje tudi letos, saj so v tretjem četrtletju podjetja že drugič zapored dosegla presežek. Znašal je nekaj manj kot 253 milijonov evrov, potem ko je bil v drugem trimesečju pri 179 milijonih evrov.

Stopnja investiranja podjetij, ki odraža razmerje med bruto investicijami v osnovna sredstva in bruto dodano vrednostjo, je v tretjem četrtletju upadla in bila z 18 odstotki glede na enako obdobje lani nižja za 0,4 odstotne točke.

Slovenija še naprej beleži visok presežek v transakcijah s tujino, kar trenutno predstavlja eno redkih svetlih točk slovenskega gospodarstva.

Presežek je v tretjem četrtletju znašal 640,9 milijona evrov oz. sedem odstotkov bruto domačega proizvoda, in je bil spet predvsem posledica pozitivnega salda na zunanjem računu blaga in storitev.

Vrednost izvoza blaga in storitev je bila v primerjavi s tretjim četrtletjem 2012 višja za štiri odstotke, vrednost uvoza pa za 0,3 odstotka.