Košarka

Kar je bilo, je bilo

Primož Salmič
28. 12. 2013, 14.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Ta konec tedna se bo s tekmami 14. kroga začela druga polovica rednega dela lige ABA. Po prvi je na vrhu sama Crvena zvezda, na dnu je Szolnoki Olaj, ločuje ju šest zmag. Enak izkupiček kot Madžari ima tudi Union Olimpija, ki je 11., z dvema zmagama več pa je dve mesti višje Krka.

Nikola Miljković

Pri obeh klubih so pričakovali več, posebej v Stožicah, kjer so trenutno precej oddaljeni od boja za najvišja mesta. A v izenačeni ligi, kar letošnja nedvomno je, se da še marsikaj nadoknaditi, in to je tisto, na kar stavijo tako v Ljubljani kot tudi v Novem mestu.

Pogled na zgornji dom kaže pričakovano sliko: glavna favoritinja že pred sezono Crvena zvezda je prva, takoj za njo Partizan in Cedevita. Zvezda je sicer sezono odprla s porazom v Širokem Brijegu, nato pa izgubila le še v Podgorici in Skopju ter upravičila visok vložek v ekipo.

Partizan je še pomladil že tako mlado moštvo, mnogi s(m)o mislili, da se bo to moralo poznati pri rezultatih. A Duško Vujošević je s svojimi varovanci še enkrat več pokazal, da so pravi mojstri svojega posla, in najavil vnovično kandidaturo za naslov, ki ga tudi branijo. Od štirih porazov črno-belih je bil še najvišji tisti v gosteh pri Krki (60:52). Enako število zmag ima tudi Cedevita, ki je pod taktirko hrvaškega selektorja Jasmina Repeše s cenejšo, a bolj homogeno ekipo od lanske precej uspešnejša. Zagrebčani so ob Zvezdi edina neporažena ekipa na domačem parketu.

Razpad v Ciboni

Od četrtega do šestega mesta sledijo Budućnost, Cibona in Igokea. Nihče ni tam nepričakovano. Črnogorci se že nekaj let vrtijo blizu vrha, letos so z nakupom Aleksandra Ćapina, lanskega najkoristnejšega igralca lige, napovedali preboj na zaključni turnir. Kaže jim dobro, pa čeprav Ćapin, ki se je pred časom poškodoval, ni na lanski ravni. Dobro za zdaj kaže tudi Ciboni, a vprašanje, če bo še dolgo tako. Volkovi, ki so sicer pred sezono merili čisto na vrh, so spet v denarnih težavah, račun je blokiran, zato ekipa razpada. DJ Strawberry, Matt Janning, Darko Planinić in Andrija Žižić niso več v moštvu, krivulja uspehov bi v drugem delu utegnila biti drugačna.

Pričakovati je bilo, da Igokea ne bo ponovila lanske sezone, a bosanski prvaki so tudi letos zelo dobri. Morda bodo še boljši, ko se bo ekipa ustalila, v Laktaših je namreč kot na avtobusni postaji, v zadnjih treh mesecih se je zamenjalo že 15 igralcev. Prvo polovico lestvice zaključuje MZT Skopje, enako število zmag imata še Mega Vizura ter Krka. Skopjanci so tam, kjer so bili ob koncu lanske sezone, a želeli so oziroma želijo še višje, zato so tudi pripeljali Zorana Martića namesto Vlade Vukoičića. Srbski novinci v ligi so se po uvodnih treh porazih zbrali oziroma znašli in nadaljevali zelo dobro, v naslednjih desetih krogih so šestkrat zmagali, kar je za tako mlado ekipo odlično.

Lahko višje

Krka je z domačima zmagama nad Budućnostjo in Partizanom v prvih treh krogih začela zelo dobro, poraz z Zadrom v šestem pa je bil velik spodrsljaj. Po njem je sledil padec, nov dvig je sledil šele z zadnjima dvema uspehoma. »Proti Olimpiji in Szolnokiju smo izboljšali položaj, a smo še vedno imeli 'kikse' na nekaj tekmah, na katerih bi lahko oziroma morali zmagati, tako da bi bili lahko še višje. Tu mislim predvsem na tekmo z Zadrom, ki bi jo morali dobiti, na srečanje v gosteh z Mega Vizuro, pa še kakšno bi se našlo, ko smo vodili večji del oziroma bili boljši, pa smo na koncu zaradi svojih napak izgubili. Lahko bi bilo boljše, res pa je, da smo na nekaj tekmah s kakovostnimi tekmeci igrali zelo dobro in tudi zasluženo zmagali,« pravi Jaka Klobučar, ki napoveduje poskus preboja proti vrhu. »Mislim, da se ne moremo sprijazniti s sredino lestvice, glede na to, da smo dokazali, da lahko igramo res dobro košarko. Liga je zelo izenačena. Z zadnjima dvema zmagama smo se hitro vrnili v boj za visoka mesta, približali smo se na dve, tri zmage. Zagotovo še nismo odpisani. Prišel je tudi Sani (Bečirović op. p.), s katerim smo še bolj konkurenčni. Ne vem, zakaj bi se zadovoljili s sredino, če gremo lahko višje. A treba je iti od tekme do tekme, s kakšnim nepričakovanim porazom lahko hitro pademo tudi nižje,« ostaja tudi previden eden najboljših posameznikov Krke v prvem delu.

Boriti se in verjeti

Ko je govoril o možnosti hitrega padca, je mislil na ekipe, ki so za Novomeščani, a imajo ambicije priti višje. Seveda za vse tam ne bo prostora, nekdo bo moral ostati tudi pri dnu. Bo to Radnički, lani polfinalist zaključnega turnirja, ki se ob Ciboni trenutno ubada z največjimi finančnimi težavami? Bo to Szolnoki Olaj, ki je sicer sestavil boljše moštvo od lanskega, na čelu z MVP-jem prve polovice Williejem Warrenom? Bo to Zadar, ki ima morda po imenih celo najslabšo ekipo, a je s petimi zmagami vseeno dokazal, da tudi ta lahko premaga praktično vsakogar? Bo to Široki, ki se je v zadnjem času krepil in svojo (novo) moč pokazal z visoko zmago nad Igokeo? Ali pa bo to Union Olimpija, ki je šele v sedmem krogu prvič zmagala in se šele z zadnjima domačima uspehoma nad Mega Vizuro in Zadrom otresla dna lestvice? Če vprašate nas, seveda ne bo, menimo, da je zmajem mesto dosti višje. Tako menijo tudi sami. »Kar je bilo, je bilo. Zagotovo imamo vsi višje ambicije, tako javnost kot igralci. Bilo je veliko težav, nekaj krogov smo igrali brez organizatorja igre. Moramo se zavedati, da je od uvrstitve v jadranski ligi odvisno, ali bomo naslednje leto še igrali v Evropi. MZT v soboto moramo premagati, da bi se še malo približali sredini lestvice. Potem se po novem letu lahko še vse zgodi. Pokazali smo že, da imamo karakter, da se borimo. Upam, da se bo sreča obrnila na našo stran. Dogajali se bodo tudi padci, a ne le pri naši ekipi. Dokler bo tudi teoretična možnost za karkoli, moramo ostati optimistični in se boriti ter verjeti. Če verjameš in delaš z veliko željo, se lahko zgodi vse,« je komentiral prvi del in napovedal drugega kapetan zmajev Dragiša Drobnjak.