Nogomet

Maribor si ne more privoščiti Code

Sandi Škvarč/M.J.
27. 12. 2013, 10.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Ob pogovorih in odmevih, ki prihajajo iz nogometnih krogov, se včasih zdi, da ima predsednik ND Gorica Robert Vrtovec zgolj prijatelje in sovražnike in da tistih, ki bi bili nekje vmes, preprosto ni.

Ekipa

Kakorkoli obračamo, dejstvo je, da je sodelovanje z italijansko partnerico Parmo, ki ga je zastavil skupaj s sodelavci, omogočilo preživetje novogoriškega nogometa na prvoligaški ravni. Vse ostalo so zgolj nianse.

Jesenski del sezone se je končal, trener Luigi Apolloni še vedno pravi, da je cilj ekipe obstanek v ligi, vi pa ste v tem trenutku tik pod vrhom. Kako gledate na to?

Da, smo tik pod vrhom in mislim, da v tem trenutku ne moremo govoriti o obstanku. Vem, da tudi trener ve, da to ni cilj, da so cilji evropski in da bo vsak rezultat, ki nas ne bo pripeljal na mednarodno prizorišče, za nas neuspeh.

Seveda so tako v Gorici kot v Parmi cilji evropski, v nasprotnem primeru ta projekt nima nobenega finančnega smisla.

In kdaj se je vse skupaj spremenilo do te mere, da lahko razmišljate o Evropi?

Mislim, da se ni nič spremenilo. Cilji so bili evropski že na začetku, res pa je, da je bil projekt zelo buren in hiter. Igralci so se pojavljali z vseh koncev, imeli smo težave s tistimi, ki so bili z nami v sporu in so želeli oditi drugam, tako da na začetku enostavno nismo vedeli, kje smo. Prve izjave trenerja lahko razumemo, saj na začetku ni vedel niti, kam prihaja, ni poznal našega prvenstva in ni vedel, kaj lahko pričakuje. Spoznal je veliko novih igralcev, ekipa se je ves čas spreminjala in je danes drugačna kot na začetku sezone. Če bi imel že poleti zasedbo, ki jo ima zdaj, bi takoj govoril drugače, seveda pa so tako v Gorici kot v Parmi cilji evropski, v nasprotnem primeru ta projekt nima nobenega finančnega smisla.

Na začetku ste bili presenečenje, potem pa so se začeli pojavljati prvi očitki. Se ob dejstvu, da je toliko Italijanov v prvi ekipi, še oglašajo kritiki vašega projekta?

Mislim, da je očitkov vedno manj, povsem ponehali pa seveda ne bodo. Vsak lahko razmišlja o tem projektu tako kot mu ustreza, vendar pa niso vsi v takšnem položaju, kot smo mi v vodstvu kluba, ki ga dejansko vodimo. Na skupščini kluba smo dobili stoodstotno potrditev naše usmeritve in iz tega zornega kota smo lahko razbremenjeni očitkov in lahko projekt normalno popeljemo naprej. Seveda bodo vedno skeptiki, ki bodo govorili, da igra preveč tujcev, da bi moralo igrati več naših. Na te kritike bi odgovoril s preprosto primerjavo: zadnja tri leta smo več ali manj igrali z domačimi igralci, na tribunah pa je bilo od 250 do 300 ljudi, zasedali smo mesta od petega navzdol. Letos pa je obisk na tekmah dvakrat do trikrat večji, kar pomeni, da si ljudje želijo kakovostnejšega, boljšega nogometa, več zanimivih dogodkov. In ko pravijo, da je pri nas toliko tujcev ... To pravzaprav niso tujci, saj so več ali manj državljani Evropske unije, katere del smo. Naša naloga je torej sestaviti dobro ekipo in imeti dobre rezultate; če bodo rezultati, nam bodo vse opravičili, če rezultatov ne bo, bomo vedno deležni kritik. Tak je šport in mimo tega ne moremo.

Po kuloarjih se govori, da igralci nimajo pokritih vseh plač, da jim še vedno dolgujete zaostale obveznosti.

Res je, nogometaši nimajo pokritih vseh stroškov, vendar je situacija desetkrat boljša, kot je bila lani junija. Verjamem, da bomo do konca leta pokrili še dve plači, tako da potem ne bomo skoraj nič več zaostajali. Je pa treba vedeti, da tudi če imaš poslovnega partnerja, kot je naš, noben denar ne pride kar tako, vsako vlaganje mora imeti pred seboj neki strateški cilj. Ko smo začeli s projektom, smo zaostajali za sedem plač, danes smo v bistveno boljšem položaju, stvari so stabilne, so pod nadzorom, stroški niso veliki, finančno gledano je sezona pokrita. Razlogi, da se še vedno soočamo z likvidnostnimi težavami, so v finančni situaciji, v kateri se nahaja gospodarstvo. Ne glede na to, da imamo podpisane pogodbe, katerih plačila nam zapadejo 30. marca 2014, pa ne moremo dobiti likvidnostnega kredita, s katerim bi nam katera od bank pomagala. In to iz enostavnega razloga, ker slovenske banke zaradi gospodarskega krča nimajo denarja, ki bi ga lahko klubi črpali, in to je v tem trenutku naša največja težava. Glede na dogovore plačila prihajajo na kvartale, vseeno pa sezona ni pod vprašajem, daleč od tega, in tudi ni dvoma o tem, da bomo finančne zadeve uredili.

Ostali bodo najboljši, odšli bodo tisti, ki niso dobili dovolj priložnosti. Tu ne mislim na domače fante, ampak na tiste, ki so prišli k nam v letošnji sezoni. Če so že prišli kot okrepitve, potem morajo v moštvu poskrbeti za razliko, če jim to ne uspe, so samo v breme.

Na seznamu imate okrog 40 igralcev. Boste to število za spomladanski del sezone kaj oklestili?

Zagotovo. Glede na pogovore, ki smo jih imeli, in glede na ugotovitve stroke, je naš igralski kader preširok. Prepričan sem, da bo odšlo okrog deset igralcev. Pa ne najboljši, da se razumemo. Ljudje pač ugibajo, ali bo Coda ostal in ali bosta ostala Lapadula in Cordaz. Ostali bodo tisti, ki so najboljši, odšli bodo tisti, ki niso dobili dovolj priložnosti. Tu ne mislim na domače fante, ampak na tiste, ki so prišli k nam v letošnji sezoni. Če so že prišli kot okrepitve, potem morajo v moštvu poskrbeti za razliko, če jim to ne uspe, so samo v breme. Poleg tega je tudi težko delati s tako širokim kadrom.

Iščemo pa dve do tri okrepitve na določenih položajih, za katere ocenjujemo, da so nam nujno potrebne. V tem trenutku je velik težava tretji vratar. Dva odlična čuvaja mreže imamo, dejstvo pa je, da resna ekipa potrebuje tri. Iščemo tudi še enega ofenzivnega igralca zvezne vrste in še enega klasičnega napadalca. Upam, da bomo našli prave okrepitve in da bomo še močnejši.

Massimo Coda se je dokazal kot izvrsten napadalec. Ni nevarnosti, da ga bo Parma zahtevala nazaj?

Ne, niti pod razno. Coda je bolj zanimiv za druge klube. Dejstvo je, da dobivamo zanj ponudbe iz tujine, tako iz Nemčije kot iz Rusije in še nekaterih drugih držav, tako da ...

Tudi iz Maribora?

Ne, iz Maribora ne. Mislim, da Maribor Code ne more plačati. Bom čisto odkrito povedal: mislim, da Maribor nima denarja, da bi si lahko privoščil Massima Codo, niti mu ne more zagotoviti njegove plače. Te dimenzije za igralca, kot je on, Maribor v tem trenutku nima.

Ne glede na to, da znajo naši fantje igrati dober nogomet, da so kakovostni, pa enostavno nimajo takih izkušenj, kot jih imajo igralci Maribora. Igrali so v tretji in drugi italijanski ligi, kar je čisto nekaj drugega, kot če se meriš na evropski ravni.

Kdo bo pa vašem mnenju prej v Evropi: Parma ali Gorica?

Hja, to je dobro vprašanje. Vseeno mislim, da bo to Gorica, kajti menim, da smo po kakovosti v tem trenutku druga najmočnejša ekipa v ligi. Obenem ocenjujem, da je Maribor oziroma vsaj njegova prva enajsterica, pa še kakšen igralec zraven, vendarle nekoliko kakovostnejši, da ima nekaj več evropskih izkušenj. Ne glede na to, da znajo naši fantje igrati dober nogomet, da so kakovostni, pa enostavno nimajo takih izkušenj, kot jih imajo igralci Maribora. Igrali so v tretji in drugi italijanski ligi, kar je čisto nekaj drugega, kot če se meriš na evropski ravni. V tem pogledu imajo Mariborčani prednost, toda obenem tudi slabost, kajti evropsko sezono so povlekli v pomlad.

To utegne biti breme, dodatna psihična obremenitev, saj se bodo hoteli dokazati in narediti dober rezultat in verjetno bodo potrošili nekaj dodatne energije. Prepričan sem, da bomo z dobrim delom in s pravimi okrepitvami resen konkurent in nevaren tekmec za najvišja mesta. Kar zadeva primerjave med Gorico in Parmo, pa menim, da kakovost Gorice v slovenskem prostoru kotira precej višje kot kakovost Parme v italijanskem prvenstvu. Dobro vemo, da je v serie A pet, šest klubov, ki so finančno močnejši in imajo tudi boljše ekipe. Res pa je tudi, da lahko Parmčani presenetijo, saj letos dobro igrajo. V živo sem si ogledal tekmo Inter - Parma in užival v fantastični predstavi. Mislim, da imajo odlično zasedbo, v kateri je nekaj izjemnih posameznikov. Poseben primer je Cassano. Spomnim se ga, kako je junija hodil po Parmi s sedmimi, osmimi kilogrami preveč, danes pa je povsem fit, izjemno telesno pripravljen in ima za seboj eno boljših polsezon v svoji karieri. Skratka, Parma ima možnost, da naredi dober rezultat.