Novice

Sezona lova spet odprta

Jure Bohorič
27. 12. 2013, 10.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Na drugi januarski dan bomo razkrili najboljšega slovenskega nogometaša za leto 2013. Društvo športnih novinarjev Slovenije je v četrtek izbralo najboljše športnike pri nas za leto 2013, med športniki je slavil Peter Prevc, med športnicami Tina Maze, med ekipami hokejska reprezentanca.

vszi

Nogometaši - kot po navadi - niso bili kaj prida »priljubljeni« pri glasovalcih, še največ pozornosti je bil deležen Maribor, med posamezniki je Kevin Kampl zasedel 15. mesto, Samir Handanović je končal na 17., Valter Birsa pa na 22. Zdaj na vrsto prihaja izbor, v katerem se bo vse vrtelo okoli nogometašev. Ekipa bo še šesto leto zapovrstjo izbrala nogometaša leta.

Nogometaša leta 2013 bomo predstavili v prvi številki Ekipe v letu 2014 - 2. januarja. Tedaj bo znano, ali bomo dobili še četrtega zmagovalca v našem izboru ali pa bo četrtič slavil Handanović. Poleg vratarja milanskega Interja sta bila doslej okronana tudi sploh prvi zmagovalec Milivoje Novaković in Valter Birsa, ki je bil za odlične igre nagrajen leta 2010, ko je blestel tudi na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki.
 

Ekipin izbor nogometaša leta je edini v deželici na sončni strani Alp, a zdaj zanj že lahko zapišemo, da postaja vse bolj tradicionalen. S tem, kar smo začeli leta 2008, bomo nadaljevali tudi letos, ko bo glavno vprašanje naslednje: ali bo Samir Handanović slavil še tretjič zapored? Ali pa bo tokrat za kralja nogometa pri nas okronan kdo drug? Konkurenca je tokrat izjemna, v preteklih dvanajstih mesecih je bilo pač nemalo takšnih, ki so pustili res dober vtis.

Že res, da nam leto 2013 ni prineslo tega, kar smo vsi upali, da nam bo, a tudi brez preboja na svetovno prvenstvo v Braziliji smo dobili junake, ki jim velja čestitati za prikazano in tudi doseženo. Takšnih je bilo celo toliko, da smo imeli nemalo težav pri izboru petih nominiranih nogometašev. S selekcijo, pod katero smo se podpisali vsi v uredništvu, se vsi verjetno ne boste strinjali, morda se bo kdo od vas celo pritoževal, zakaj nismo vključili tega in onega, toda vseeno smo prepričani, da smo med najboljše dejansko uvrstili - najboljše.

In kdo so? No, verjamemo, da vas zanima, toda po stari navadi vas bomo še malce pustili na trnih. Kot vsako leto doslej bomo kandidate odkrivali postopoma. Lahko pa vsekakor ugibate.

Nogometaša leta 2013 bomo predstavili v prvi številki Ekipe v letu 2014 - 2. januarja. Tedaj bo znano, ali bomo dobili še četrtega zmagovalca v našem izboru ali pa bo četrtič slavil Handanović. Poleg vratarja milanskega Interja sta bila doslej okronana tudi sploh prvi zmagovalec Milivoje Novaković in Valter Birsa, ki je bil za odlične igre nagrajen leta 2010, ko je blestel tudi na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki. V prvi številki Ekipe v hitro se bližajočem letu 2014 pa bomo razkrili še dva zmagovalca, šestič zapored bomo izbrali tudi mladega nogometaša leta in tretjič zapovrstjo še trenerja leta. Med mladimi krono brani Jan Oblak, med trenerji Darko Milanič.

Vnovič tri kategorije

Sistem glasovanja v vseh treh kategorijah je enak in ostaja nespremenjen glede na pretekla leta. No, morda velja omeniti, da bosta tokrat glasovala dva novinarja več, eden prihaja iz redakcije Ekipe, drugi iz drugega slovenskega medija. Skupno je oziroma bo glasove oddalo 28 novinarjev, štirinajst jih je prispeval naš časnik, štirinajst drugi ponudniki novic, člankov, intervjujev in podobnih prispevkov na trgu slovenskega medijskega prostora.

Vsak je v vsaki kategoriji nominiranim podelil točke, nekako po sistemu ocenjevanja v šolstvu: pet točk je rezerviranih za tistega, ki je najbolj navdušil, ena za tistega, ki je med najboljšimi pokazal najmanj. Mi že vemo, čemu so novinarji dajali prednost v letošnjem izboru, vam pa ponujamo kost za glodanje: kaj je imelo letos večjo težo, igre v dresu z državnim grbom ali na klubski sceni? Je šest tekem, na katerih je reprezentanca zabeležila štiri zmage in prišla na rob senzacionalnemu preboju v dodatne kvalifikacije za SP 2014, ponudilo dovolj za to, da si je nekdo priigral odločilno prednost pred tekmeci? Ali je bilo novinarjem bolj pomembno, kaj se je dogajalo na klubskih zelenicah po vsej Evropi?

In kako zastopan je letos slovenski klubski nogomet? So nogometaši Maribora pokazali dovolj, da so iz boja izrinili tiste, ki si kruh služijo na tujem? In pred katerim mladim je najsvetlejša prihodnost? Tudi pri trenerjih bi lahko bilo zanimivo, če Darko Milanič v preteklih dveh letih ni imel prave konkurence, je letos - to vam že lahko razkrijemo - precej drugače. Krog se je razširil, kar je vsekakor povezano z reprezentančnim vstajenjem, hkrati pa tudi nekaterimi drugimi zanimivimi spremembami v svetu slovenski klubskih trenerjev. Skratka, zanimivo bo, verjemite nam, da bo, za konec pa bomo dodali le še tole: naj se spektakel začne. Sezona lova na najboljšega v Sloveniji je spet odprta.