Slovenija

Agrokor intenzivno v Mercator

STA/M.J.
27. 12. 2013, 10.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Srbski varuh konkurence je pogojno odobril koncentracijo med Agrokorjem in Mercatorjem, vendar pa se bo moral hrvaški trgovec v Srbiji odreči delu posla, danes poroča Dnevnik. Agrokor bo moral v primeru nakupa Mercatorja prodati vsaj 21 prodajaln v 15 srbskih mestih, v katerih skupna prodajna površina dosega 20.000 kvadratnih metrov.

Facebook

V roku enega meseca bo moral Agrokor upravljanje omenjenih prodajaln zaupati posameznikom, ki ne smejo biti kakor koli povezani s posamezniki iz organov upravljanja Agrokorja in Mercatorja ter z njima povezanih družb, še poroča Dnevnik.

Slovenski varuh konkurence je soglasje podal prejšnji mesec, pri tem pa ni zahteval nobenih dodatnih ukrepov, saj koncentracija v Sloveniji po njegovi oceni ne bo povzročila bistvenega zmanjšanja učinkovite konkurence. Soglasje bo moral podati tudi hrvaški varuh konkurence.

Agrokor se že drugič v dveh letih poteguje za nakup Mercatorja. Lani se je s prodajalci dogovoril o ceni 221 evrov za delnico, vendar ni nikoli podpisal pogodbe z Mercatorjevimi lastniki, poleg tega pa ni objavil prevzemne ponudbe, s čimer bi dokazal resnost nakupa. Pač pa je hrvaški koncern februarja lani sporočil, da odstopa od pogajanj za nakup Mercatorja.

Zatem je Agrokor s konzorcijem 12 prodajalcev Mercatorja junija letos sklenil pogodbo o nakupu 53 odstotkov delnic. Zaradi precejšnji dolgov in težav pri pridobivanju virov za financiranje nakupa so tudi nov poskus prevzema spremljale medijske zgodbe, da bi hrvaška družba morda znova odstopila od pogodbe.

Kot največjo oviro vidijo zahteve bank, da mora Todorić v primeru prevzema Mercatorja poplačati 20 odstotkov oz. 200 milijonov evrov dolga.