Slovenija

Socialna slika v Podravju zaskrbljujoča

STA/M.J.
27. 12. 2013, 09.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Podravska regija, predvsem pa Mestna občina Maribor, je letos doživela nov gospodarski in socialni padec. Stečaji so še povečali brezposelnost v regiji, vse to pa za zdaj po mnenju sindikalistov še ne pomeni dna krize. Na mariborski službi zavoda za zaposlovanje menijo, da se v letu 2014 obseg registrirane brezposelnosti ne bo bistveno spreminjal.

Radio Kum

Kot je za STA povedala Mirjana Zgaga iz mariborskega zavoda, je bilo konec novembra na njihovem območju 15.677 brezposelnih oseb, kar je skoraj sedem odstotkov več kot v enakem obdobju lani in skoraj toliko kot konec lanskega leta. Stopnja brezposelnosti je znašala 15,2 odstotka, v Sloveniji pa 13 odstotkov.

Še slabša je bila slika na območju Mestne občine Maribor, kjer je bilo novembra brezposelnih 8148 oseb, kar je 6,5 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Stopnja registrirane brezposelnosti je tako v mestu znašala 17,9 odstotka, kar je odtenek nižje kot v najslabšem obdobju letošnjega leta, ko je ta presegala 18 odstotkov.

"Na širšem območju je brezposelnost letos rahlo upadala do septembra, nato pa je ponovno začela rasti zaradi priliva mladih po zaključku izobraževanja in drugih praviloma sezonsko pogojenih prilivov. Običajno brezposelnost ob konca leta še nekoliko poraste. Ocenjujemo, da bodo trendi prisotni tudi ob koncu letošnjega leta in bo brezposelnost še nekoliko višja, kar pa bo predvsem odvisno od obsega priliva oseb, ki jim bo prenehalo delovno razmerje za določen čas," je poudarila Zgaga.

Glede na napovedi o nadaljnjem krčenju gospodarske aktivnosti v Sloveniji v letu 2014 in zmanjševanju zaposlenosti ter stanju v regiji na zavodu za zaposlovanje po njenih besedah menijo, da se prihodnje leto obseg registrirane brezposelnosti ne bo bistveno spreminjal.

Še bolj črnogledi so v sindikatih, kjer so tudi letos spremljali kar nekaj žalostnih zgodb in propadov malih in večjih podjetij. Kot poudarjata tako sekretar regijske Zveze svobodnih sindikatov Gregor Cerar kot sekretar regijskega sindikata Skei Martin Dular, tudi v prihodnjem letu krize v regiji še ne bo konec in nekatera podjetja še vedno hodijo po robu prepada.

"Vse leto smo se ukvarjali s podobnimi zgodbami in stavkami zaradi neplačevanja plač, kršitev zakonodaje in neupoštevanja kolektivnih pogodb. Tudi stečajev je bilo kar nekaj, še vedno pa so ogrožena nekatera pomembna podjetja, kot sta Pinus in Vinag, ki sta svoje hčerinske družbe že zaprla, v velikih težavah sta tudi Kristal in Marifarm," je našteval Cerar in dodal, da z izjemo trgovine praktično ni več dejavnosti, kjer ne bi bilo težav.

Tudi kovinski in elektroindustriji v regiji, kjer nekaj tovrstnih podjetij dela zelo dobro, ne kaže dobro. Razlogi so predvsem v bančnem krču, saj imajo podjetja naročila, a nimajo dovolj likvidnostnih sredstev. Leto 2013 je bilo v znamenju počasnega hiranja Mariborske livarne Maribor, od katere je zdaj po potrjeni prisilni poravnavi ostal le še avtomobilski del proizvodnje, medtem ko zelo uveljavljenih sanitarnih blagovnih znamk Armal in Sanitec ni več.

Kot je povedal Dular, so pričakovali, da bo letošnje leto pomenilo umiritev razmer, a temu žal ni bilo tako. Precej podjetij je še kljubovalo težavam, sedanji kazalci pa po njegovem kažejo, da bo leto 2014 slabše, saj se bodo soočali z novimi odpuščanji in stečaji, vse to pa pripisuje tudi nesposobnim upravam podjetij.

V zadnjem času je največ pozornosti šlo težavam Elektrokovine Predstikalne naprave, kjer zagotavljajo, da imajo dela dovolj in da bodo delavcem poplačali tudi zaostale obveznosti. Med žrtvami bančnega krča bi lahko bilo podjetje Elektro Ledinek, ki ni zadolženo, a zelo težko prihaja do svežega kapitala za nove posle, v težavah pa je tudi Cimos.