Svet

Obama med dopustom podpisal več zakonov

STA/S.A.
27. 12. 2013, 08.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Ameriški predsednik Barack Obama je med dopustom, ki ga z družino preživlja na Havajih, v četrtek podpisal več zakonov, med katerimi sta najpomembnejša dogovor o proračunski porabi za dve leti ter obrambni proračun za leto 2014.

Reuters

Z dogovorom o proračunski porabi so se ZDA vsaj za dve leti izognile proračunskim blokadam, vendar ne povsem, saj bodo sredi februarja ZDA ponovno dosegle dovoljeno mejo javnega dolga in republikanci že namigujejo, da bodo za njen dvig ponovno zahtevali koncesije na strani porabe. Obama in njegovi demokrati za zdaj vztrajajo, da koncesij ne bo.

Dogovor med republikanci in demokrati, ki ga je podpisal Obama, pa vsaj odpravlja nevarnost nove blokade proračunske porabe po 15. januarju, ko poteče rok, o katerem so se dogovorili po zadnji blokadi. Ta se je končala 16. oktobra.

Republikanci so privolili v delno omilitev avtomatičnih proračunskih varčevalnih ukrepov, in sicer v vrednosti 63 milijard dolarjev za dve leti. Polovica tega denarja bo ostala Pentagonu. Demokrati pa so privolili v zmanjšanje porabe v naslednjih desetih letih v višini 85 milijard dolarjev.

Obrambni proračun za letos je vreden 552,1 milijarde dolarjev in poleg tega še 80,7 milijarde dolarjev za vojne po svetu, na čelu s tisto v Afganistanu. Zakon prinaša za odstotek višje plače vojski, odmevajo pa tudi spremembe glede boja proti spolnim zlorabam. Teh primerov je bilo letos v vojski najmanj 26.000.

Senatorke so moške kolege prepričale, da so podprli višje kazni za kršitelje, odpravo zastaralnega roka za posilstva in druge spolne napade v vojski ter za primere maščevanja proti tistim, ki prijavijo posilstva ali spolno nasilje. Vojaški poveljniki odslej več ne bodo mogli samovoljno razveljaviti obsodb vojaških porot za posilstva in spolne napade, nad poveljniki, ki po prijavah ne bodo ukrepali, pa bo uveden civilni nadzor.