Kultura

Obiščite čarobni Salzburg!

S. K. /M.J.
27. 12. 2013, 10.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Se sprašujete, zakaj vam v tem času ponujamo pravo pustolovščino v Salzburgu? Preprosto: ker mesto ni tako zelo daleč, ker je čarobno in ker verjamemo, da se vam bo v tem času pokazalo v vsej svoji raznovrstnosti.

Promocijski material

OBVEZNO: ADVENTNE TRŽNICE IN UDOBNE KAVARNICE

Stvari, ki jih v tem času v Salzburgu ne gre zamuditi, so prav gotovo adventne tržnice, s katerih se po ulicah širi vonj po medenjakih, vejicah jelk in medenih svečah, vroča čokolada obiskovalce vabi, da se ogrejejo, božična osvetlitev pa ustvari vzdušje, zaradi katerega še tako glasna mesta prevzame spokojnost. Takrat nastopi tudi čas za udobne kavarne, v katerih se obiskovalci po nakupovalnem pohajkovanju ali ogledu muzejev lahko posladkajo z melanžem s smetano in znamenitimi avstrijskimi sladicami. Eno od njih si lahko privoščiš tudi ti in v njej neskončno uživaš.

Promocijski material

NAJ TE SPREMLJA ZVOK VALČKA

Salzburg, mali dragulj v osrčju Evrope, ki se nahaja v neposredni bližini kristalno čistih jezer in veličastnih gora z najboljšimi smučišči, skozi vse leto nudi najboljše pogoje za oddih. Če mesto obiščeš, nikar ne pozabi občudovati raznovrstne arhitekture Mozartovega mesta. Staro mestno jedro je tako posebno, da ga je združenje UNCESCO pred časom uvrstilo na seznam zaščitene kulturne dediščine.

MOZARTOVI TEDNI IN DRUGI FESTIVALI

Salzburg skozi vse leto nudi kulturni program z mnogimi prireditvami. Glasbeno leto se začne z Mozartovimi tedni v januarju, kmalu zatem sledijo velikonočni, binkoštni in poletni festival, pa kulturni in ostali dnevi, najlepši čas leta, po mnenju mnogih, december, pa spremljajo znameniti salzburški adventni napevi v Veliki festivalski hiši ter številne adventne in božične tržnice.

POHAJKOVANJE PO MESTU

Promocijski material

Zakaj smo prepričani, da ti bo Salzburg všeč? Preprosto – ker je majhno, prisrčno in ker si je vse mestne znamenitosti mogoče ogledati kar peš. Dvorec Mirabell in obdajajoči vrt Mirabell nudita osupljiv pogled na simbol mesta Salzburg, mogočno trdnjavo Hohensalzburg, in staro mestno jedro z Žitno ulico (Getreidegasse), kjer se je rodil Wolfgang Amadeus Mozart, salzburško katedralo, ki še danes priča o več kot tisočletni vladavini knezoškofov, ter rezidenco z izredno rezidenčno galerijo in nadškofovskimi razkošnimi prostori.

POČITEK IN MOZARTOVE KROGLICE

Po ogledu mesta je obvezen obisk tradicionalne kavarne. Morda te pot zanese do najstarejše kavarne v Avstriji, Kaffeehaus Tomaselli, kjer lahko okusiš ročno izdelane originalne salzburške Mozartove kroglice pravnuka iznajditelja teh kroglic. To je hkrati tudi odlično darilo iz Salzburga, saj je te kroglice mogoče kupiti le tu.

DROBNI NAMIGI

Promocijski material

Če od obiska pričakuješ več, smo zate pripravili še nekaj bombončkov, ki ti bodo začinili pohajkovanje po mestu. Tako lahko obiščeš svet ledenih kapnikov Werfen, kjer je največja ledena jama na svetu (več na www.eisriesenwelt.at). Več dogodivščin si lahko privoščiš v pravljičnem in zabaviščnem parku (www.erlebnispark.at) ali pa obiščeš zvezdarno Königsleiten, kjer te čaka planetarij z zvezdnim šovom, planetarno gledališče in planetarna pot. Več na www.sternwarte-koenigsleiten.com.