Nogomet

Spogledujejo se od 25. septembra

rb
28. 12. 2013, 12.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Jasmin Kurtić v končnici prvega dela sezone morda ni igral v življenjski formi, navsezadnje na zadnjih letošnjih preizkušnjah ni bil več stalni član udarne zasedbe, toda sposobnosti nogometaša iz Kanižarice, ki bo 10. januarja dopolnil 25 let, kakopak niso vprašljive.

Grega Wernig

V serie A si je zagotovil dober status, kar vsekakor razkriva spoznanje, da se za njegove usluge zanima Napoli, italijanski velikan bi ga menda rad v svoje vrste privabil v poletnem prestopnem roku.

Bela krajina, Gorica, Palermo, Varese, Sassuolo. To je seznam petih klubov, v dresih katerih je doslej igral Jasmin Kurtić, kaj lahko pa bi se pripetilo, da bi že poleti znova dobil nove delodajalce. In to ne kakršnekoli, nikakor ne! Za usluge slovenskega reprezentanta se namreč zanima nihče drug kot veliki Napoli, ki je bojda že sprožil akcijo, kako ga privabiti pod Vezuv, enega od štirih dejavnih ognjenikov v Italiji.

Ljubezen je vzplamtela 25. septembra zvečer. Bila je sreda, v serie A so bile na sporedu tekme petega prvenstvenega kroga, Napoli je gostil Sassuolo. Domačini so bili seveda veliki favoriti, toda obračun pred 59 tisoč gledalci na San Paolu se je končal z izidom 1:1, pomemben delež k presenetljivemu remiju pa je pristavil tudi slovenski reprezentant, ki je odlično igro oplemenitil še s podajo za gol Simoneja Zazaja, ki je novemu prvoligašu zagotovil pomembno točko.

Kako se bo vse skupaj razpletlo, je seveda nemogoče predvideti. Nadaljnji potek dogodkov bo v veliki meri gotovo odvisen od spomladanskih predstav Jasmina Kurtića, najbrž pa pri vsej zgodbi ni nepomembno spoznanje, da je igralčev zastopnik Amir Ružnič odličen, še več, celo družinski prijatelj športnega direktorja Napolija Riccarda Bigona.

 

In na tej tekmi je trener Napolija Rafa Benitez spoznal slovenskega reprezentanta ter se nemudoma »zaljubil« vanj. Triinpetdesetletni španski strokovnjak je menda prepričan, da gre za igralca, ki bi odlično dopolnil zasedbo dvakratnih italijanskih prvakov, zato naj bi vodstvu kluba naročil, da je treba storiti vse, da bi visokega vezista privabili v svoje vrste. Po poročanju medijev pri zahodnih sosedih so bili prvi koraki v tej smeri že storjeni, ob tem pa je treba pristaviti, da je Jasmin Kurtić del igralske križanke za prihodnjo sezono, kar pomeni, da bi skušali prestop uresničiti poleti.

Lahko ne bo in tudi poceni ne. Jasmin Kurtić je namreč v solastništvu Palerma in Sassuola, za kar je moral klub iz pokrajine Emilija - Romanja Sicilijancem odšteti 2,5 milijona evrov. Logični izračun torej razkriva, da bi moral Napoli za nakup slovenskega reprezentanta bržkone odšteti minimalno 5 milijonov evrov, sodelavci neapeljskega predsednika Aurelia De Laurentiisa pa naj bi že vzpostavili stik z lastnikom Palerma Maurizijem Zamparinijem in opravili tudi uvodne informativne pogovore o nadaljnjem statusu mladeniča iz Kanižarice.

Kako se bo vse skupaj razpletlo, je seveda nemogoče predvideti. Nadaljnji potek dogodkov bo v veliki meri gotovo odvisen od spomladanskih predstav Jasmina Kurtića, najbrž pa pri vsej zgodbi ni nepomembno spoznanje, da je igralčev zastopnik Amir Ružnič odličen, še več, celo družinski prijatelj športnega direktorja Napolija Riccarda Bigona. Če vam je priimek znan, ste na pravi sledi. Da, to je sin Alberta Bigona, ki smo ga pred nekaj več kot petimi leti spoznali na klopi Interblocka. Ljubljanski klub je bil tudi njegov zadnji, danes 66-letni strokovnjak uživa v upokojenskem življenju.